Poništen tender od 600 hiljada

Uprava radova nije usaglasila tendersku dokumentaciju sa zakonom

4195 pregleda 1 komentar(a)
Posao u Rožajama na čekanju, Foto: Dopisnik
Posao u Rožajama na čekanju, Foto: Dopisnik

Državna Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, tender Uprave javnih radova (UJR), procijenjene vrijednosti 600 hiljada eura.

Radi se o poslu za uređenje korita rijeke Ibar, u užem gradskom jezgru Rožaja. Uprava je izabrala ponudu rožajske firme “Tofi” za najpovoljniju na ovom tenderu.

Komisija je, ne ulazeći u ocjenu žalbenih navoda firme “Vukotić-trejd”, utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije UJR sa Zakonom o javnim nabavkama (ZJN) i poništila tender.

Ukazano je da Uprava tenderskom dokumentacijom nije “potpuno, jasno i razumljivo utvrdila zahtjeve od značaja za sačinjavanje ponude po kvalitetu, cijeni i drugim potrebnim svojstvima i uslovima”, te da se u pogledu izvršenja nabavke pominju posebni uslovi.

Ova neusklađenost tenderske dokumentacije UJR sa ZJN, utvrdila je Komisija, mogla je da dovede do diskriminacije zainteresovanih ponuđača na tenderu ili do ograničenja tržišne konkurencije.

Komisija je utvrdila i da je UJR pojašnjenjem od 23. jula ove godine nezakonito izmijenio tendersku dokumentaciju u dijelu poziva za javno nadmetanje.

Bonus video: