Postignuća najuspješnijih preduzeća iz 2019. predstavljena u publikaciji "100 najvećih"

U okviru projekta 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori, već tri godine se vrši analiza i rangiranje preduzeća koja posluju na teritoriji Crne Gore

55139 pregleda 0 komentar(a)
Nikolić, Foto: 100 Najvećih
Nikolić, Foto: 100 Najvećih

Projekat 100 najvećih u Crnoj Gori i u ovoj COVID godini doveden je do kraja, a rezultat višemjesečnog posvećenog rada je publikacija “Poslovne novine - 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori 2020”, koja je od danas dostupna na tržištu i u kojoj su promovisana poslovna postignuća najuspješnijih preduzeća.

U okviru projekta 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori, već tri godine se vrši analiza i rangiranje preduzeća koja posluju na teritoriji Crne Gore. Osnova za ovu obimnu analizu su podaci prikazani u finansijskim izvještajima, a jasni kriterijumi po kojima se rangira su javno dostupni na zvaničnom sajtu projekta. Dobitnici prestižnih priznanja proglašeni su u maju, a podaci o svim rangiranim preduzećima objavljeni su u ovogodišnjem izdanju “Poslovnih novina – 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori 2020”.

Projekat za unapređenje i promovisanje crnogorske privrede inicirao je vodeći crnogorski provajder bonitetnih informacija BI Consulting u partnerstvu sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom ekonomije, uz podršku Privredne komore Crne Gore i uz generalno pokroviteljstvo Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke, članica OTP grupe.

Osnivač BI Consultinga, Ratko Nikolić, kazao je da je 2019. po mnogim parametrima bila vrlo uspješna poslovna godina, a Publikacija će, kako je dodao, ostati kao svjedočanstvo individualnih vrijednih poslovnih rezultata privrednih subjekata na kojima počiva crnogorska ekonomija.

“U tom smislu i mi smo ponosni što, radeći ovaj posao, doprinosimo promociji uspješne poslovne prakse, što ćemo sa zadovoljstvom raditi i narednih godina”, rekao je Nikolić.

Računajući ispravno predate finansijske izvještaje, kako je kazao, ostvareni prihodi u 2019. godini veći su za 8,44 odsto u odnosu na 2018. i iznosili su 9,91 milijardu eura.

“Ostvareni poslovni rezultat nakon oporezivanja iznosio je 301,2 milona eura i veći je za 8 odsto. Broj zaposlenih u preduzećima je rastao za 6,91 odsto i prema dostavljenim ispravnim podacima prosječno tokom 2019. godine je iznosio 133.594 zaposlena u preduzećima“, pojasnio je Nikolić.

Nikolić
Nikolićfoto: 100 Najvećih

Broj preduzeća koja su ostvarila dobit veći je za 6,7 odsto, pa je ukupno 10.756 preduzeća poslovalo pozitivno.

„Prihode preko milion eura ostvarilo je 1.339 preduzeća, što je 6,76 odsto više nego prethodne godine. Neto dobit veću od stotinu hiljada eura ostvarilo je 1.038 preduzeća, što je 15,8 odsto više nego prethodne godine. Svi ovi podaci govore da se radi o najuspješnijoj poslovnoj godini od kako su podaci o poslovanju javno dostupni, a osnovano vjerujemo da je taj vremenski opseg i znatno duži. Uvjereni smo da upravo rezultati iz 2019. godine mogu biti reper za mjerenje brzine oporavka crnogorske ekonomije nakon krize izazvane COVID-om", smatra Nikolić.

Iz Ministarstva finansija čestitali su nosiocima projekta na istrajnosti i naporu da ovaj posao učine kontinuiranim.

Katnić
Katnićfoto: 100 Najvećih

„Na ovaj način se obezbijeđuju vrlo upotrebljivi podaci, koji mogu da služe kao dobra baza i privrednicima i donosiocima odluka u koncipiranju njihovih budućih politika ili poslovnih strategija. Posebno nas ohrabruje činjenica da je sektor malih preduzeća u 2019. godini uvećao svoju dobit za čak 86,75 odsto. U kontekstu aktuelne pandemije, biće posebno interesantni rezultati istraživanja za 2020. godinu za sagladavanje posljedica pandemije na poslovanje preduzeća u Crnoj Gori” kazao je Nemanja Katnić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Baćko Babić, rekao je da je podrška domaćim privrednicima i kreiranje stabilnog poslovnog okruženja jedno od strateških opredjeljenja Ministarstva ekonomije.

Babić
Babićfoto: 100 Najvećih

“U fokusu ekonomske politike je dalje unapređenje poslovnog ambijenta, kako bi se doprinijelo daljem rastu i razvoju privatnog sektora. Ministarstvo ekonomije nastavlja da pruža punu podršku svim privrednim društvima, kako kompanijama koje su se našle među 100 najvećih, tako i kompanijama koje sigurno pretenduju da se nađu na spisku najuspješnijih u Crnoj Gori“, kazao je Babić.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, Ljiljana Filipović, rekla je da treće izdanje specijalne publikacije „Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2020” predstavlja snažan doprinos promovisanju uspjeha najboljih kolektiva.

Filipović
Filipovićfoto: 100 Najvećih

„Njihovi rezultati zavređuju poštovanje, kako po ostvarenim vrijednostima, tako i po značaju za izgradnju crnogorskog društva. Poslovna zajednica izražava zahvalnost BI Consultingu, nosiocu projekta ,,100 najvećih u Crnoj Gori”, što je na ovaj način učinio dostupnim dragocjene informacije za buduće aktivnosti”, rekla je Filipović.

Privredna komora Crne Gore, asocijacija koja objedinjava interese cjelokupne crnogorske privrede, kako je kazala, podržava promociju uspjeha i vrlo aktivno djeluje “kako bi poslovni ambijent bio što povoljniji, a naše članice sa svakim novim izdanjem bile sve više prepoznate kao ozbiljan i pouzdan partner za saradnju”.

„Ponosni smo što smo podržali ovogodišnje aktivnosti „100 najvećih u Crnoj Gori“. Kao najveća banka, bilo je prirodno da CKB učestvuje u ovom projektu i drago nam je što smo doprinijeli da uspjesi crnogorskih preduzeća budu vidljivi i prepoznati“, izjavio je Pal Kovacs, CEO Crnogorske komercijalne banke.

On je dodao da je CKB pokretač inovacija, modernizacije, unapređenja poslovne kulture i klime u poslovanju, pa je i taj projekat, kako je rekao, u skladu sa njihovom namjerom da budu na usluzi klijentima i promovišu njihove zajedničke uspjehe.

Kovacs
Kovacsfoto: 100 Najvećih

„Čestitam svim rangiranim preduzećima, među njima i velikom broju klijenata CKB i Podgoričke banke. Naša misija je da budemo pokretač njihovog daljeg razvoja, da doprinesemo uvođenju najviših evropskih standarda poslovanja kao i da pomognemo klijentima u ostvarenju njihovih najboljih rezultata. Pohvalio bih ovom prilikom posvećenost organizatora i sadržajnost ovogodišnje publikacije „100 najvećih“ koja je rezultat njihovih i naših nastojanja da ukažemo na one kompanije koje postižu najbolje rezultate i time doprinose napretku ekonomije i društva u cjelini“, zaključuje Kovacs.

Publikacija „Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2020“ može se poručiti ovdje.

foto: 100 Najvećih