Žestok udar i posljedice korona krize - desetkovan prihod južnih opština

Tokom tri udarna mjeseca ljetnje sezone šest opština sa juga naplatilo oko 11 miliona eura PDV-a, a lani više od 24 miliona

44373 pregleda 69 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tokom tri glavna mjeseca u ljetnjoj sezoni ove godine žestok udar korona krize pretrpjelo je šest primorskih opština, ali i Podgorica, u kojima je zabilježen strmoglavi pad u naplati poreza na dodatu vrijednost (PDV) u odnosu na prošlu godinu.

Nižu naplatu bilježe i opštine centralnog i sjevernog regiona, ali se ne radi o drastičnom padu.

To se zaključuje iz zvaničnih podataka, koje je Nevladina organizacija “Akcija za socijalnu pravdu” (ASP) dobila od Poreske uprave, a u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Podaci o naplati PDV-a u junu, julu i avgustu ove godine pokazuju zapravo razmjere značajno smanjene potrošnje i kraha ovogodišnje turističke sezone. Uz to, ovi podaci nijesu konačni jer od ukupnog iznosa naplaćenog PDV-a u opštinama, odbija se dio povrata na ime te dažbine...

Drastičan pad u Budvi

U junu, julu i avgustu ove godine šest primorskih opštila je naplatilo nešto više od 11 miliona eura poreza na dodatu vrijednost, za razliku od 24,3 miliona eura, koliko je naplaćeno u istom periodu lani, što je pad za više od polovinu ukupnog iznosa.

foto: Vijesti

“Pri tome je najdrastičniji pad imala Budva, koja je centar crnogorskog turizma. Ova opština je u posmatrana tri mjeseca ove godine naplatila nešto više od 2,5 miliona PDV-a, dok je na njenoj teritoriji u istom periodu prošle godine naplaćeno više od 7,9 miliona eura“, precizirali su iz Akcije.

Posmatrano po mjesecima, Budva je u junu prošle godine ostvarila 1,6 miliona naplate PDV-a, a ovog juna 866 hiljada, u julu prošle godine 2,2 miliona, a ovog jula 710 hiljada, dok je u avgustu prethodne imala više od četiri miliona PDV-a, a u ovom avgustu nepunih milion eura.

"Kada je riječ o Herceg Novom, posmatrano zajedno tri mjeseca, lani je naplatio preko 6,4 miliona, a ovog ljeta nešto više od tri miliona. U Kotoru je prošle godine u tri mjeseca naplaćeno 3,3 miliona, a ove 1,1 miliona, dok je u Ulcinju lani naplaćeno 1,1 miliona, a sada 573 hiljade eura“, dodali su iz ASP-a.

Težak teret korona krize i zatvorenih granica pretrpio je i Bar, koji je lani u tri mjeseca ostvario 2,4 miliona naplate PDV-a, a ovog ljeta nepunih milion i po, dok je Tivat imao naplatu od tri miliona prošlog, za razliku od 2,3 miliona ovog ljeta.

Naplata u Podgorici manja za 11 miliona

Kada je riječ o Glavnom gradu, cifre pokazuju da je u junu, julu i avgustu ove godine naplaćeno 36,5 miliona eura, što je gotovo 11 miliona manje nego u istog periodu lani kada na teritoriji Podgorice naplaćeno 47,4 miliona eura.

"U prvih nekoliko mjeseci od početka korona krize Podgorica se dobro „držala“ u naplati PDV-a, ali ni snažna investiciona aktivnost u ljetnjem predizbornom periodu nije uspjela da zaustavi veliki pad u naplati ove vrste poreza“, istakli su iz ASP-a.

Tako je Glavni grad u junu prošle godine ostvario 13,2 miliona PDV-a, a ovog juna 11,7 miliona, u julu prethodne godine 15,4 miliona, a u julu ove godine 12,3 miliona, dok je u avgustu prošle godine imao naplatu od 18,7 miliona, za razliku od 12,4 miliona ovog avgusta.

Podaci ne obuhvataju Tuzi, jer ASP ne raspolaže posebniim ciframa za tu opštinu.

Istovremeno, pet opština centralnog regiona (Nikšić, Danilovgrad, Cetinje, Plužine i Šavnik) u posmatranom periodu su ostvarile 5,8 miliona PDV-a, dok je prošle godine to ukupno iznosilo 6,5 miliona.

Plaćaju ceh nerazvijenosti

Deset opština sjevernog regiona (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Kolašin, Mojkovac, Andrijevica, Rožaje, Žabljak, Plav i Petnjica) u junu, julu i avgustu ove godine su ostvarile 3,1 milion PDV-a, za razliku od 3,7 miliona u uporednom periodu prošle godine.

Za sjeverni region, ASP ne raspolaže preciznim podacima za Gusinje.

"Podatak da čak 10 opština generiše PDV od tri do četiri miliona za nekoliko mjeseci dovoljno ukazuje na izuzetnu nerazvijenost sjevernog regiona i slab finansijski kapacitet opština“, ocijenili su u nevladinoj organizaciji.

U tom smislu - neke opštine, poput Petnjice, bilježe mjesečne naplate od par hiljada eura, a u julu ove godine ta opština imala je nula eura naplatu PDV-a.

"Zbog korona krize Vlada je tek sredinom avgusta otvorila granice sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, iz kojih tradicionalno u Crnu Goru stiže najveći broj turista. Domaća privreda je dosta negodovala na kasno otvaranje granica, ukazujući na primjer Hrvatske, koja je od turizma uspjela da ostvari značajan prihod uprkos korona krizi“, dodali su iz ASP-a.

Bonus video: