Ristić nije prijavio gotovo 10.000 eura prihoda porodice i automobil

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u imovinskim kartonima dostavi tačne i potpune podatke, u suprotnom će biti kažnjen od 500 do 2.000 eura

23541 pregleda 134 reakcija 11 komentar(a)
Ristić, Foto: Medija centar Beograd
Ristić, Foto: Medija centar Beograd

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je izvršni direktor "Montenegro erlajnsa" Vlastimir Ristić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer u redovnom godišnjem imovinskom kartonu nije prijavio gotovo 10.000 eura prihoda porodice i automobil.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u imovinskim kartonima dostavi tačne i potpune podatke, u suprotnom će biti kažnjen od 500 do 2.000 eura.

Prema odluci Agencije, on je propustio da prijavi razliku u prihodima iz "Aerodroma Crne Gore" od nepunih 8.900 eura.

On je bivši član Odbora direktora "Aerodroma".

Takođe je propustio da prijavi da je vlasnik "tojote avensis" iz 2006. godine, ali i razliku u prihodima svoje supruge Katarine Ristić od malo više od 900 eura iz Srednje stručne škole "Ivan Uskoković".

Ristić je u odgovoru Agenciji saopštio da je prihode od rada u OD "Aerodroma" prijavio prateći podatke koje su mu dale nadležne službe ove državne kompanije, a da je supruga "imala neke nadoknade za ispitivanje vanrednih učenika" ali da to nije prijavljeno u kartonu. Kada je u pitanju automobil, Ristić je tvrdio da je isti prodao prijatelju 2008. godine, da ga je on preprodao deset godina kasnije i da je tek tada preveden na novog vlasnik.

Agencije je u postupku utvrdila da to nije tačno, nego da je ugovor o prodaji sklopljen u maju ove godine, nakon što je protiv njega pokrenut postupak. To je drugi put ove godine da Agencije donosi odluku da Ristić krši Zakon. Agencije je u maju utvrdila da je on kao član OD "Aerodroma" protivzakonito istovremeno bio izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik u privrednom društvu "Icecom" i ovlašćeni zastupnik u "Algoritmu".

Zakonom je propisano da javni funkcioner ne može istovremeno biti i izvršni direktor i/ili ovlašćeni zastupnik u privatnim firmama.

Time je Agencija potvrdila pisanje “Vijesti”, koje su u januaru prošle godine pisale o sumnjama da Ristić kao tadašnji član OD “Aerodroma” krši Zakon. Agencija je utvrdila i da je tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru Srđa Jovanović prekršio Zakon time što nije u zakonskom roku dostavio redovan godišnji imovinski karton za prošlu godinu.

Zakonom je propisano da je do kraja marta rok za dostavljanje redovanog godišnjeg imovinskog kartona. Ko to ne uradi u zakonskom roku, propisana je novačana kazna od 500 do 2.000 eura.

Jovanović je kazao da "zbog poslovnih obaveza u vrijeme pandemije koronavirusa previdio da na vrijeme dostavi predmetni izvještaj, ističući da mu namjera nije bila da prikrije svoju imovinu".

Odluke u oba slučaja potpisuje direktorica Jelena Perović.

Bonus video: