Protest bivših radnika Queen of Montenegra: Traže posao, ili plate i otpremnine

Hotel je u vlasništvu mađarske OTP banke, koja je postavila obezbjeđenje i, kako su radnici kazali, ne dozvoljava im da dođu u hotel
157 pregleda 5 komentar(a)
Queen of Montenegro, Foto: Vuk Lajović
Queen of Montenegro, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.01.2018. 19:18h

Radnici bečićkog hotela "Queen of Montenegro“, njih 32 koji su ostali bez posla, nakon što je OTP banka raskinula ugovor sa zakupcem firmom „ Queen management“, zatražili su sa jučerašnjeg protesta da im se obezbijedi posao ili da se proglase tehnološkim viškom, daju radne knjižice, isplati decembarska zarada i otpremne koje ih sljeduju po zakonu.

Oni su se okupili ispred budvanskog hotela “Adria“, gdje je kako tvrde sjedište firme Queen management“. Uprava hotela, kojom gazduje agencija „JAMB“ i pored toga, kako su kazali što saosjećaju sa radnicima, bila je prinuđena da pozove policiju jer je protest održan na platou ispred ulaza u hotel. Radnici su pozvali državu i Vladu da reaguju i zapitali kako je moguće da je hotel od 500 kreveta zatvoren i nema nijednog radnika.

Hotel je u vlasništvu mađarske OTP banke, koja je postavila obezbjeđenje i, kako su radnici kazali, ne dozvoljava im da dođu u hotel.

Banka je iznenada, nakon trogodišnje saradnje, iako je ugovor važio do 2020. raskinula saradnju sa zakupcem „Queen management“, dio radnika je našao zaposlenje u hotelima „Maestral“ , “Budvanske rivijera“ i „ Adria“, dok je njih 32 ostalo bez posla.

„Okupili smo se kao prvo da tražimo posao, jer želimo da radimo. Ne znamo da li da tražimo posao od našeg poslodavca firme “Queen management“ , da li od Opštine Budva ili države Crne Gore. Od 1. novembra smo bez posla, na ulici, naše porodice su gladne, nemamo novac da se izdržavamo, mnogi da plaćaju kirije za stanove. Obraćali smo „Queen management“, jer smo mi stalno zaposleni radnici u ovoj firmi na neodređeno vrijeme, da nam kažu koji status imamo, da nas proglase tehnološkim viškom, daju rješenja o otkazu, daju radne knjižice, da bismo mogli da se prijavimo na biro, tražimo posao negdje drugdje. Jednostavno niko nas nije konstatovao“, poručila je sa protesta predsjednica sindikata Nevenka Goranović.

Uz naglasak da će se radnici svakodnevno okupljati dok im zahtjevi ne budu ispunjeni, Goranović je navela da su problem predočili i u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, ali ni oni im nijesu izašli u susret.

Njihov trenutni status, Goranović je opisala, kao da su „na barci u Tihom okeanu, gdje ih talasi bacaju tamo-ovamo i ne znaju ni gdje će ni kud će“.

„Banka je vlasnik hotela “Queen of Montenegro“, priča se da će da ga daju nekome pod zakup, ni to ne znamo, niko nas ne kontaktira. Ni sa jedne strane niko ne informiše radnike. Mi nemamo pristup hotelu, banka je dovela svoje obezbjeđenje, radnici ne mogu da uđu u hotel. Što je i normalno, jer je to njihova imovina, možda su i u pravu što ne daju pristup. Dok smo imali pristup, dok je bio „Queen management“ znamo da sve što je vrijedno je ponijeto, da je u posljednjoj godini hotel dosta ruiniran, pušten da dođe do stanja propadanja. Žalosno da je to tako“, tvrdi Goranović.

U „Queen management“ su nezvanično kazali da su radnicima ponudili posao, ali nijesu mogli na neodređeno vrijeme, na šta su oni insistirali. Oni su pozvali državu da reaguje u ovom slučaju, jer hotel od 500 kreveta je zatvoren, a što je još čudnije da banka upravalja hotelom u kome nema nijednog radnika.

Bonus video: