Subvencije za kamatu dosad tražilo sedam firmi

Redovna je komunikacija sa podnosiocima zahtjeva, uglavnom u smislu dopune dokumentacije, kažu u MORT-u

10481 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvu turizma i održivog razvoja (MORT) do sada je stiglo sedam zahtjeva za pomoć u subvencioniranju kamatne stope tokom grejs perioda datog za reprogram postojećih namjenskih kredita za turizam i ugostiteljstvo i oni su trenutno u fazi obrade, zvanično je odgovoreno “Vijestima” u tom resoru Vlade.

U trećem državnom paketu za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa jedna od mjera pomoći turističkom sektoru je subvencionisanje kamatne stope.

Vlada je za sprovođenje ove mjere u naredne dvije godine, koliko će trajati grejs period, opredijelila 24 miliona eura, a subvencija se može dobiti za kredite koji su odobreni nakon 19. marta ove godine.

MORT je javni poziv za prijave raspisao 18. avgusta, a otvoren je do kraja decembra ove godine.

Šest miliona

Vlada je u ponedeljak zadužila Ministarstvo finansija da iz tekuće budžetske rezerve isplati šest miliona eura za realizaciju subvencija za kamate na postojeće kredite kod IRF-a i poslovnih banaka nakon što MORT dostavi izvještaj Ministarstvu finasija o rezultatima poziva.

“Od dana objavljivanja javnog poziva do sada Ministarstvu su pravna lica podnijela sedam zahtjeva. Rok za podnošenje zahtjeva po javnom pozivu ističe 31. decembra ove godine. Od objavljivanja javnog poziva evidetiramo veliko interesovanje korisnika kredita, i poslovnih banaka tako da smo svjedoci značajnih aktivnosti koje privreda i poslovne banke imaju u proteklom periodu kako bi ispunili uslove javnog poziva. Vjerujemo da će to rezultirati brzo značajnim povećanjem broja zahtjeva u narednom periodu. Svi zahtjevi koji su pristigli nalaze se u fazi obrade. Redovna je komunikacija sa podnosiocima zahtjeva uglavnom u smislu dopune dokumentacije koja je propisana javnim pozivom. Do sada nisu vršene isplate po ovom javnom pozivu. Svakako će postojati puna transparentnost ovog procesa, posebno imajući u vidu da je Vlada za ovu mjeru u naredne dvije godine ukupno opredijelila 24 miliona eura”, istakli su u MORT-u.

Dio paketa za turizam

Iz tog resora su naveli da što se tiče strukture po regionima - od svih sedam do sada prispjelih zahtjeva većinu su dostavila pravna lica iz primorskih opština, a očekuju da se taj trend nastavi imajući u vidu da je najveći i najznačajniji dio crnogorske turističke privrede upravo u južnim opštinama.

MORT je u okviru trećeg paketa mjera završio program koji će sadržati kriterijume i iznos subvencije koju će dobiti turoperatori za organizovane dolaske turista u Crnu Goru ali, kako je prošle sedmice izjavio državni sekretar Damir Davidović, to sada nije moguće sprovesti zbog zatvaranja granica. Osnovni kriterijum za pomoć turoperatorima biće da gost mora boraviti u Crnoj Gori u periodu od najmanje sedam dana, što će se dokazivati plaćenim aranžmanom, mora biti prijavljen i mora biti plaćena boravišna taksa. Za ovu mjeru je ukupno opredijeljeno 1,5 miliona eura, od čega je bilo u planu da se u ovoj godini potroši pola miliona.

Očekuje se i da MORT finalizuje programa podrške za izdavaoce privatnog smještaja, kao i javni poziv za subvenciju kamatne stope za kredite za obrtna sredstva koji će biti realizovani kroz kreditnu liniju Investiciono-razvojnog fonda (IRF) gdje je planirana subvencija 80 odsto kamatne stope ili maksimalno tri odsto kredita.

Procjena na popravnom

MORT je prošle sedmice saopštio da će pad u turizmu biti veći od 85 odsto. Predstoji nova procjena o tome koliko će država u ovoj godini prihodovati novca od najznačajnije privredne grane.

Ministarstvo finansija najavilo je za početak novembra makroekonomske procjene.

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta prihodi od turizma su projektovani na 40 odsto prošlogodišnjih, odnosno na 450 miliona eura, što je odavno daleko od realnog s obzirom na to da nije došlo do značajnije posjete turista početkom jula, kako se prvobitno očekivalo. Već početkom juna i pogoršanjem zdravstvene situacije u državi i regionu bilo je jasno da se projekcije moraju revidirati. Ukupni prošlogodišnji prihodi od turizma su bili 1,1 milijardu eura.

Učešće prihoda od turizma u crnogorskom BDP-u je oko 25 odsto.

Bonus video: