Sindikalna organizacija Rudnika uglja: Miličković da ne komentariše problematiku poslovanja RU

Sindikat razumije nastojanje Miličkovića kao akcionara EPCG za uvećanje dobiti ali je i izrazio prezir prema "zagovaranju ugrožavanja poslovanja Rudnika uglja“
181 pregleda 2 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.01.2018. 15:39h

Sindikalna organizacija Rudnika uglja pozvala je manjinskog akcionara EPCG Vasilija Miličkovića, "i neke druge plaćenike energetskog lobija“, da ne komentarišu problematiku poslovanja RU i odnose sa EPCG jer se ne razumiju dovoljno u tu problematiku.

„Pošto već duže vrijeme slušamo „savjete“ i nebuloze izsvjesnog gospodina Miličkovića i nekih drugih plaćenika energetskog lobija, o stanju u Rudniku uglja i cijenama uglja za Termoelektranu, otvaranju novih kopova za potrebe TE po cijeni 10-12 eura po toni izražavamo javno neslaganje i pozivamo sve njih da se manu besmislica, paušalnih ocjena sa providnim namjerama. Neshvatljivo je da se umišljeni pojedinci , koji nemaju pojma o rudarstvu, a još manje o geologiji upuštaju u problematiku poslovanja Rudnika uglja i njegovoj perspektivi“, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije Rudnika uglja čiji je predsjednik Miloš Obrenić.

Sindikat razumije nastojanje Miličkovića kao akcionara EPCG za uvećanje dobiti ali je i izrazio prezir prema "zagovaranju ugrožavanja poslovanja Rudnika uglja“.

„Miličković tvrdi da je hitno potrebno otvaranje kopova u ležištima Mataruge i Maoče za potrebe TE i to vjerovali ili ne po cijeni uglja od 10 do 12 eura po toni. Za sindikat je ideja dobra jer bi zapsolenje našli nezaposlenni, ali je nerealna, jer u Matarugama nije izvršeno detaljno geološko istraživanje što je uslov za otvaranje nekog ležišta. Što se tiče cijene uglja iz maočkog basena udaljenog od TE 30 kilometara, očito gospodin nema pojma o složenosti eksploatacije, bez obzira na rezerve od 100 miliona tona vrlo kvalitetnog uglja. Neka se gospodin pita kolika je cijena beranskog uglja za TE trenutno istog ili lošijeg kvaliteta od pljevaljskog pa će možda tada shvatiti da griješi“, ističe Obrenić.

Za njega je neshvatljivo da EPCG traži umanjenje cijene uglja za TE koja miruje 20 godina a da se cijena struje se povećavaju svake godine .

„Logično je pitati se po kom osnovu, ako se zna da je TE najsigurniji proizvođač struje, da je cijena struje iz TE jeftinija od uvoze. Ne može se zanematriti činjenica da je struja i gorivo uslov za rad rudarske mehanizacije i da svako poskupljenje pogađa Rudnik, kao i da nije lako otkopati 100 metara otkrivke da bi se došlo do uglja. Posebno je neshvatljivo da se smanjuje cijena uglja za TE, a da se zanemaruje razvoj Pljevalja i da građani skoro isti ugalj plaćaju 58,4 eura a TE u prosjeku 25 eura po toni. Pitanje je da li Pljevlja imaju benefite od rada TE osim malog broja zaposlenih koji primaju platu a građani se truju“, ističe Obrenić.

Tvrdi da su zarade u Rudniku prije 20 godina kada je u kompaniji radilo 2.000 radnika bile veće od plata u EPCG, nego danas kada u njoj radi 700 stlno zaposlenih radnika.

Danas, ističe on, plate u Rudniku su za 25 odsto manje u odnosu na EPCG.

„Gospodine Miličkoviću i drugi, prikočite malo, pored ostalog što Vlada uvodi akcize na ugalj kao da je luksuz, uvećava PDV i traži smanjuje cijene uglja, što je van svake pameti, a sve to bez centa ulaganja u razvoj Pljevalja. U svim razvijenim državama, ako se eksploatišu rude dio tog kolača se ulaže u razvoj te sredine osim u Pljevljima. Upravo iz tih razlog sindikat ocjenjuje da su Pljevlja privredna kolonija Crne Gore a priču Vlade i drugom bloku TE vidimo kao šarenu lažu jer je poznato da su Pljevljaci čestit i pošten narod koje je kao takve najlakše prevariti pa makar i fabrikom čokolada. Rudari dobro razumiju što su oči raznih profitera i privrednih lešinara usmjerene baš na Rudnik uglja s obzirom da je to jedino zdravo preduzeće u Crnoj Gori, ako ih uopšte ima sa sigurnom budućnošću. Demantujte ovaj naš stav, ali samo ulagnjem u razvojne projekte Pljevalja bićemo zahvalni. U suprotnom javno saopštite viziju budućnosti Pljevalja nakon završetka eksploatacije uglja“, navodi Obrenić u saopštenju.

Bonus video: