Uprava lokalnih javnih prihoda: Jovanović da prouči zakone i procedure

"Donošenje zaključka o prinudnoj naplati, bez obzira da li je zaključak uručen, može se smatrati službenom radnjom preduzetom od strane poreskog organa kojom se prekida zastarijevanje"
177 pregleda 8 komentar(a)
Nikola Jovanović, Foto: DNP
Nikola Jovanović, Foto: DNP
Ažurirano: 17.01.2018. 15:27h

Uprava lokalnih javnih prihoda saopštila je da su netačni navodi koje je iznio Nikola Jovanović iz DF-a da su rješenja Uprava lokalnih javnih prihoda o prinudnoj naplati poreskog duga zastarjela.

Oni su reagovali na saopštenje člana predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcionera Demokratskog fronta Nikole Jovanovića, koji je kazao da je "prinudna naplata poreza u Podgorici puna nezakonitosti."

"Netačni su navodi koje je iznio Nikola Jovanović iz DF-a da su rješenja Uprava lokalnih javnih prihoda o prinudno naplati poreskog duga zastarjela, već je potrebno da Jovanović prouči i zakone i procedure koja je primijenja u ovim slučajevima kako ne bi građane navodio na pogrešne odluke koje bi ih mogle dodatno opteretiti. Uprava lokalnih javnih prihoda Glavnog grada Podgorica, u skladu sa svojim zakonskim obavezama i ovlašćenjima, pkrenula je postupke prinudne naplate u slučajevima kada građani kao obveznici nijesu izmirili svoju obavezu po osnovu poreza na nepokretnosti. Ne postoji ni jedan slučaj da smo pokrenuli postupak prinudne naplate, a da nemamo podatak kada je obveznik primio osnovno rješenje o porezu. Podsjećamo da u članu 101 stav 1 Zakona o poreskoj administraciji propisano je da „pravo na naplatu poreza zastarijeva u roku od pet godina od isteka godine u kojoj je porez utvrđen.“. Ali u stavu 3 istog člana piše: „Rok zastarjelosti prava naplate poreza prekida se bilo kojom službenom radnjom preduzetom od strane poreskog organa“. Takođe, u članu 103 istog zakona stoji: „Pravo na utvrđivanje, naplatu i povraćaj poreza uvijek zastarjeva u roku od 10 godina od isteka godine u kojoj je porez trebalo utvrditi, naplatiti, odnosno u kojoj je izvršena preplata“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da proističe da bi poreska obaveza utvrđena u 2011. godini zastarala 31.12.2016. godine, pod uslovom da poreski organ nije u međuvremenu preduzimao službene radnje u cilju naplate poreza.

"Međutim, Uprava lokalnih javnih prihoda je 20.06.2013. godine kreirala zaključke o prinudnoj naplati za sva uručena rješenja iz 2011. i 2012. godine i dostavila ih Pošti Crne Gore na uručivanje. Takođe, dana 22.06.2015. godine, Uprava je opet pokrenula prinudnu naplatu, s tim što je ovaj put postupkom prinudne naplate obuhvatila i rješenja iz 2013. i 2014. godine. Pošta Crne Gore je izvršila štampanje i dostavljanje tih zaključaka. Zbog u budžetu ograničenih sredstava za uručivanje zaključaka o prinudnoj naplata, Uprava lokalnih javnih prihoda se opredijelila za varijantu da jednim zaključkom pokrene naplatu za više rješenja jednog obveznika. U te dvije godine pokrenuta je prinudna naplata za preko 240.000 rješenja. Velika većina tih zaključaka je tih godina i uručena obveznicima. Nabavkom novog softvera, omogućeno je da se pojedinačno po svakom rješenju donosi zaključak, odnosno rješenje o prinudnoj naplati. Krajem 2016. godine smo izradili zaključke o prinudnoj naplati po svim rješenjima iz 2011. godine koja u tom trenutku nijesu bila naplaćena, bez obzira što su ta rješenja bila obuhvaćena ranijim zaključcima. Taj pristup, jedno rješenje jedan zaključak, ne samo da je pravno čistiji, nego ga je i mnogo lakše pratiti naplatu. Na kraju, donošenje zaključka o prinudnoj naplati, bez obzira da li je zaključak uručen, može se smatrati službenom radnjom preduzetom od strane poreskog organa kojom se prekida zastarijevanje. Uostalom, zaključke smo donosili i uručivali i 2013. i 2015. godine. Što se tiče tvrdnje o netačnosti podataka, napominjemo da Uprava lokalnih javnih prihoda potrebne podatke dobija od ostalih nadležnih organa kao i od građana lično", saopštili su iz Uprave lokalnih javnih prihoda.

Bonus video: