Podgorički i tivatski aerodrom među 10 najprometnijih u regionu

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" bio je ubjedljivi lider regije po broju putnika, dok se rekordnom godinom može pohvaliti i aerodrom "Franjo Tuđman" u Zagrebu.
56 pregleda 8 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Aerodrom Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.01.2018. 13:36h

Podgorički i tivatski aerodromi se, sa više od dva miliona opsluženih putnika u prošloj godini, nalaze među 10 najprometnijih u regionu.

Beogradski aerodrom je, sa 5,34 miliona opsluženih putnika, prvi na listi, a za njim slijede Zagreb sa 3,09 miliona, Split sa 2,82 miliona, Dubrovnik 2,32 miliona, Skoplje i Ohrid sa 2,03 miliona, Priština sa 1,89 miliona i Ljubljana sa 1,68 miliona, prenosi Klix.ba.

Tivatski aerodrom je na osmom mjestu sa 1,11 miliona opsluženih putnika u prošloj godini, Podgorica na devetom sa 986,72 hiljade, dok je Sarajevo na desetom, sa 957,97 hiljada putnika.

Crnogorski aerodromi u Podgorici i Tivtu ugostili su prošle godine više od dva miliona putnika, skoro 320 hiljada više nego 2016. Zanimljivo je i da je podgorički aerodrom u decembru prvi put uspio da opsluži pet aviona i više od hiljadu putnika u roku od 80 minuta.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" i u prošloj godini bio je ubjedljivi lider regije po broju putnika, dok se rekordnom godinom može pohvaliti i aerodrom "Franjo Tuđman" u Zagrebu.

Na listi aerodroma regije s najvećim prometom, sarajevski aerodrom se nalazi na desetom mjestu, ali je sa 957,97 hiljada putnika imao najuspješniju godinu u istoriji.

Beogradski aerodrom prošle godine je opslužio ubjedljivo najviše putnika, devet odsto više nego 2016, najviše zahvaljujući brojnim niskotarifnim i atraktivnim letovima.

Ponuda letova iz Beograda tokom prošle godine obogaćena je uspostavljanjem letova nacionalne aviokompanije za Veneciju, dok je aviokompanija Hainan Airlines poslije 17 godina povezala glavne gradove Srbije i Kine, preko Praga.

Niskotarifna aviokompanija Wizz Air počela je letove iz Beograda za Fridrihshafen, Nirnberg, Hanover i Maltu, Atlasglobal za Istanbul, a Transavia za Amsterdam.

Novim rekordom u prošloj godini može se pohvaliti i zagrebački aerodrom koji je prvi put nadmašio cifru od tri miliona opsluženih putnika u jednoj godini. Kroz zagrebački aerodrom je prošle godine 3,09 miliona putnika, 11,8 odsto više nego 2016. godine.

Splitski aerodrom je 2016. godine srušio rekord od dva miliona putnika, a u prošloj je to uspjelo i aerodromu u Dubrovniku. Splitski aerodom se prošle godine približio cifri od tri miliona putnika, što je 19 odsto više nego 2016, dok je za dubrovački to bila najuspješnija godina u istoriji.

Aerodrom u Skoplju proteklih godina je imao najjaču stopu rasta u regionu. Skopski i ohridski aerodromi su prošle godine ugostili 13 odsto više putnika nego 2016. godinu.

Prošla godina bila je najuspješnija i za aerodrom "Adem Jashari" u Prištini, kroz koji je prošlo 1,88 miliona putnika. Ljubljanski aerodrom "Jože Pučnik", koji je 2016. godine zabilježio loše rezultate, prošle je ostvario pozitivne pomake i oborio rekord sa 1,68 miliona putnika.

Bonus video: