Koliki je uticaj korone na poslovanje preduzeća

Unija poslodavaca ukazuje da će istraživanje pokazati ključne probleme sa kojima se privreda suočava

1823 pregleda 0 komentar(a)
U prvom istraživanju učestvovalo je 430 privrednika: Suzana Radulović, Foto: PR Centar
U prvom istraživanju učestvovalo je 430 privrednika: Suzana Radulović, Foto: PR Centar

Unija poslodavaca (UPCG), uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada, pokrenula je drugo istraživanje o uticaju pandemije koronavirusa na poslovanje crnogorskih privrednika.

Istraživanje je anonimno, a realizuje se preko upitnika.

Iz te organizacije je objašnjeno da je to nastavak istraživanja koje je po istoj tematici sprovedeno u aprilu ove godine.

“Podaci dobijeni ovom prilikom pomoći će UPCG da bolje sagleda ključne probleme i izazove sa kojima se privrednici u radu srijeću, a zatim i opredijeli pravac svog daljeg djelovanja i vrstu podrške koja im je potrebna. U namjeri da pomogne što bržem oporavku naše ekonomije, ovo se naročito odnosi na aktivnosti koje će UPCG realizovati u dijelu zastupanja interesa privrednika u odnosima sa Vladom, donosiocima odluka na nacionalnom i lokalnom nivou, finansijskim institucijama i drugim relevantnim subjektima”, objašnjeno je iz organizacije.

Prvo istraživanje je pokazalo da tokom krize izazvane novim koronavirusom, više od 40 odsto kompanija u Crnoj Gori je prekinulo sa radom, 35 odsto kompanija je djelimično poslovalo, dok je oko 23 odsto njih bilo u potpunosti operativno, od čega je 13 odsto organizovalo rad od kuće.

“Teret krize najviše su ponijela mikro i mala preduzeća, dok su velike kompanije pokazale značajno veću otpornost na efekte krize, te su u najvećem procentu (38%) bile u potpunosti operativne. Mikro i mala preduzeća su pokazala manju sposobnost da se prilagode novonastalim okolnostima, pa je za očekivati da posljedice po njih budu veće, a te činjenice moramo biti svjesni u fazi oporavka naše privrede”, objasnila je sredinom maja generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović rezultate istraživanja.

Iako istraživanje UPCG pokazuje da 90 osto kompanija u Crnoj Gori nije otpuštalo radnike tokom krize izazvane novim koronavirusom, Radulović je tada upozorila da bi novi talas koronavirusa, za koji se vjeruje da bi se mogao pojaviti na jesen, doveo do zemljotresa u privredi.

„Ukoliko dođe do još jednog ovakvog talasa bojimo se da će doći do gašenja velikog broja privrednih subjekata, do otpuštanja velikog broja radnika, koliko god poslodavci da ne žele da primijene tu mjeru kao krajnju, ali se plašimo da će okolnosti biti takve“, poručila je Radulović.

U prvom istraživanju UPCG učestvovalo je ukupno 430 privrednika iz cijele Crne Gore, od kojih su 333 ispitanika odgovorila na sva pitanja. Istraživanje je sprovedeno putem online upitnika, u periodu od 10. do 30. aprila 2020. godine.

Bonus video: