Tivatskoj firmi koncesija nad brodogradilišnom lukom u Bonićima

Koncesiono područje obuhvata devet katastarskih parcela, odnosno “prostor unutar brodogradilišne luke Bonići sa izgrađenim objektima niskogradnje i visokogradnje, pristaništima, dokovima, marinom i pomoćnom zgradom brodogradnje ukupne površine 10.681 kvadratnih metara”, kao i lučki akvatorijum kojeg čini morski prostor 70 metara sa jugozapadne strane, 40 metara sa južne strane i 30 metara sa istočne strane, ukupne površine 14.500 m2 “

5045 pregleda 2 komentar(a)
Napravili moderno remontno brodogradilište za jahte i manja plovila, Foto: Siniša Luković
Napravili moderno remontno brodogradilište za jahte i manja plovila, Foto: Siniša Luković

Vlada Crne Gore dodijelila je kompaniji „Navar Incorporated“ iz Tivta koncesiju za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bonićima kod Tivta.

„Navaru“, koji je u posljednjih dvadesetak godina na ovom prostoru sopstvenim sredstvima i ulaganjima vlasnika te firme - porodice Zgradić, napravio najveće i moderno remontno brodogradilište za jahte i manja plovila u Crnoj Gori, dodijeljena je koncesija na 30 godina. Time kompanija dobija i neophodnu administrativnu sigurnost za dalji rad i realizaciju ambicionih razvojnih planova.

Koncesija

Koncesija nad Bonićima dodijeljena je za obavljanje djelatnosti koju zajedno čine izgradnja i remont brodova i izgradnja, remont i održavanje i zimovnik jahti.

Koncesiono područje obuhvata devet katastarskih parcela, odnosno “prostor unutar brodogradilišne luke Bonići sa izgrađenim objektima niskogradnje i visokogradnje, pristaništima, dokovima, marinom i pomoćnom zgradom brodogradnje ukupne površine 10.681 kvadratnih metara”, kao i lučki akvatorijum kojeg čini morski prostor 70 metara sa jugozapadne strane, 40 metara sa južne strane i 30 metara sa istočne strane, ukupne površine 14.500 m2 “.

“Namjena koncesije je tehničko-tehnološko unapređenje i uvođenje novih standarda u obavljanju brodogradilišne djelatnosti i remonta i održavanja jahti, kao i pokretanje novih proizvodnih programa i novih uslužnih djelatnosti. Koncesionar će izgrađenu brodogradilišnu luku, izgrađenu sopstvenim sredstvima prema važećoj planskoj dokumentaciji i građevinskim i upotrebnim dozvolama dobijenih od nadležnog ministarstva, na koncesionom području u periodu na koji je zaključen ovaj ugovor, iskorišćavati u skladu sa važećim zakonskim propisima Crne Gore. Koncesionar se obavezuje da iskorišćava brodogradilišnu luku na najmoderniji i produktivan način...”, piše, pored ostalog, u Koncesionom ugovoru Vlade i tivatske firme.

Ovim dokumentom se kompaniji priznaje i pravo svojine nad objektima lučke suprastrukture koje je, kao i najveći dio postojeće lučke infrastrukture, izgradila u Bonićima u proteklom periodu...

Koliko plaća

“Navar” će Morskom dobru plaćati godišnju fiksnu naknadu za korišćenje koncesionog područja i to: nepromijenjenu cijena lučkog akvatorijuma tokom čitavog trajanja koncesije u iznosu od 1 euro po m2 površine akvatorijuma, a za lučko područje (za koje se vrše investiciona ulaganja) naknada će iznositi u periodu prvih 20 godina 1 euro po m2, i druga faza od posljednjih 10 godina kada će naknada iznositi 1,5 eura po m2 površine kopnenog dijala brodogradilišne luke u Bonićima. To znači da će godinje tivatska kompanija državi plaćati nešto preko 25.000 eura koncesione naknade. Naknada će se korigovati na godišnjem nivou, počevši od treće godine trajanja ugovora, na osnovu Indeksa potrošačkih cijena u Crnoj Gori koji je važio prethodne godine za sljedeću godinu, čiju stopu rasta obračunava i objavljuje Monstat, do maksimalno 3 odsto godišnje i plaća se unaprijed u cjelini prema dostavljenoj profakturi.

Sastavni dio ovog konceisnog ugovora čini i biznis plan koji je “Navar“ uradio za narednih 30 godina, a koji definiše postepeni razvoj te firme, uvođenje najmodernijih brodogradilišnih i remontnih tehnologija, širenje ponude i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za stručnu radnu snagu tehničkih profila.

Grade brodove i remontuju jahte

DiplomiranI inženjer brodogradnje Branko Zgradić, koji je bivši inženjer tivatskog Arsenala, „Navar“ je osnovao 1992. godine sa jednim zaposlenim, a izrasla je u respektabilno srednje preduzeće sa 20-ak stalno zaposlenih radnika, te novim i moderim nautičko-tehničkim centrom i malom marinom u Bonićima kod Tivta, vrijednim više od 10 miliona eura.

Imaju remontni centar za sve vrste brodova dužine do 40 metara i težine do 200 tona. Proizvode i najkompleksniji tehnički proizvod - kompletne brodove od stakloplastike i aluminijuma, dužine između pet i 15 metara.

Uz standardne dokovske radove na brodovima, nautički centar “Navar” pruža sve usluge remonta brodova sa trupom od drva, stakloplastike, aluminijuma i čelika, sve vrste radova na pogonskom, kormilarskom i drugim tehničkim sistemima plovila, kao i proizvodnju i reparaciju elemenata brodske opreme od nerđajućeg čelika.

Servisni centar “Navar” ima i dva bazena za izvlačenje brodova iz mora na suvo.

Kompanija je prva u Crnoj Gori primjenom tehnologije varenja aluminijuma, izgradila i specijalni brzi spasilački čamac „navar 40“ koji koristi Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore, a u projektnoj dokumentaciji razvila je i novo posebno plovilo za ekološke intervencije i čišćenje mora...

Bonus video: