USSCG: Ustavni sud da odbije inicijativu Udruženja sudija Crne Gore

Predstavnici USSCG očekuju da im se, u slučaju da Sud prihvati inicijativu Udruženja sudija, omogući prisustvo na javnoj sjednici koja će biti posvećena toj temi

1918 pregleda 1 komentar(a)
USSCG, Foto: Ilustracija
USSCG, Foto: Ilustracija

Unija slobodnoh sindikata (USSCG) pozvala je Ustavni sud da odbije inicijativu Udruženja sudija Crne Gore koja se odnosi na ocjenu ustanvnosti pojednih odredbi Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Predstavnici USSCG su kazali da Udruženje sudija pogrešno targetira odredbe 17 i 197đ st.2 Zakona o PIO, kao odredbe koje sudije dovode u diskriminišući položaj.

„Udruženje sudija inicijativom za pokretanje postupka ocjene saglasnosti člana 17 i 197đ st.2 Zakona o PIO pokušava da ospori te članove, karakterišući ih nesaglasnim sa Ustavom Crne Gore“, navodi se u reagovanju na inicijativu koju je Udruženje sudija dostavilo Ustavnom sudu.

Predstavnici USSCG očekuju da im se, u slučaju da Sud prihvati inicijativu Udruženja sudija, omogući prisustvo na javnoj sjednici koja će biti posvećena toj temi.

Iz USSCG-a su podsjetili da se Zakonom o PIO, između ostalog, utvrđuje kada se stiču uslovi za odlazak u starosnu penziju.

„To istovremeno ne znači da sa sticanjem uslova za starosnu penziju, zaposleni mora da napusti tržište rada, jer Zakon o radu ostavlja mogućnost da bude u radnom odnosu do 67 godina starosti i najmanje 15 godina staža osiguranja, kada mu po sili zakona mora prestati radni odnos“, pojasnili su USSCG-a.

Oni su rekli da se izuzetak od tog pravila propisuje za određene profesije zavisno od psihofizičkih sposobnosti zaposlenih.

USSCG se, kako su naveli, suprostavlja bilo kojem vidu diskriminacije.

„Ipak, u konkretnom slučaju, ako se zbog izuzetka propisanog Ustavom Crne Gore, sudije smatraju diskriminisanim u odnosu na ostale zaposlene u Crnoj Gori tada bi predmet njihove pažnje trebalo da bude odredba člana 121 stav 2 Ustava Crne Gore, a ni u kom slučaju predmetne odredbe Zakona PIO“, poručili su iz USSCG-a.

Prema njihovim riječima, podnosilac inicijative nije u konkretnom slučaju obrazložio navodni osnov diskriminacije, po kojem su sudije diskriminisane u odnosu na druge zaposlene.

Oni su rekli da je činjenica koja je najbitnija kada se govori o osporavanim odredbama Zakona PIO jeste da se istim reguliše status za 165 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori (prema podacima Poreske uprave), odnosno preko 205 hiljada zaposlenih (prema podacima Monstata).

Iz USSCG-a su rekli da su tim odredbama omogućeni povoljniji uslovi za sticanje prava na starosnu penziju koji muškarcima i ženama daju mogućnost da prije 67 godine, ukoliko to žele, ostvare pravo na starosnu penziju.

U USSCG smatraju da osporavanim odredbama Zakona PIO nijesu narušeni ni ustavni principi o opštoj zabrani diskriminacije, po bilo kom osnovu i jednakosti pred zakonom.

Povezani članci

04. Oktobar 2020.

Sudije traže da im se odgodi odlazak u penziju

Bonus video: