Maraš prihvatila preporuke DRI, spasila se smjene

Direktorica “Plantaža” dostavila plan kako da ispravi 20 nezakonitosti u radu kompanije, što je tražio DRI. Do prošle sedmice se “svađala” sa nalazom DRI Da nije dostavila plan, Odbor direktora je morao smijeniti Maraš bez isplate otpremnine

57640 pregleda 211 reakcija 55 komentar(a)
Maraš, Foto: Boris Pejović
Maraš, Foto: Boris Pejović

Izvršna direktorica “Plantaža” Verica Maraš dostavila je Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) plan aktivnosti za realizaciju dvadeset preporuka iz izvještaja DRI sa duplom negativnom ocjenom na poslovanje i rad ove kompanije u 2018. godini.

Maraš u ovom planu prihvata sve preporuke DRI, iako je prošle sedmice u saopštenju menadžmenta većinu negirala, dovodila u pitanje negativne ocjene, ali i integritet DRI, naslovljavajući saopštenje sa “DRI pogazila etički kodeks državnih revizora i Zakon o državnoj revizorskoj instituciji dajući sebi status ‘bogova sa Olimpa’”. Plan je DRI dostavljen 5. oktobra.

Prema informacijama “Vijesti”, da direktorica nije dostavila plan aktivnosti, u kojem se obavezuje na ispravljanje nezakonitosti u radu kompanije, Odbor direktora bi je odmah morao smijeniti i to bez isplate otpremnine predviđene menadžerskim ugovorom.

DRI je u izvještaju otkrila brojne sumnjive transakcije, kršenja šest zakona i četiri pravilnika koja definišu legalan rad kompanija. Izvještaj DRI, objavljen 7. septembra ove godine, proslijeđen je državnom tužilaštvu koje je pokrenulo izviđaj. Ukoliko bi protiv direktorice bio pokrenut krivični postupak, to bi bio razlog za njenu smjenu bez isplate otpremnine.

Rokovi

Većina preporuka o ispravljanju nezakonitosti u radu “Plantaža” treba biti ispunjena u rokovima od 90 do najviše 180 dana, mada je za većinu rok do 150 dana, odnosno pet mjeseci. Ukoliko bi pobjednici parlamentarnih izbora uskoro formirali Vladu, zatim smijenili Odbor direktora pa izvršnu direktoricu, novi menadžment bi mogao preuzeti upravljanje kompanijom i prije završetka ovih rokova. Tada bi oni morali da ispune ovaj plan.

U planu je naveden angažman Instituta sertifikovanih računovođa (ISR) kao konsultanta koji treba menadžmentu da pomogne da ispuni obaveze prema DRI, čime je takođe demantovano ranije saopštenje kompanije da je ovaj Institut angažovan da uradi analizu izvještaja DRI i da je preliminarno utvrdio da ne postoji osnov za negativne ocjene. Sam Institut je tada demantovao ovo saopštenje menadžmenta.

Obaveze

Planom je predviđeno da se u roku od najviše 90 dana formira revizorski odbor kompanije, što je nadležnost Odbora direktora. U roku od 150 dana direktorica treba da odboru dostavi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, kojim bi bile utvrđene nadležnosti, odgovornosti i pojedinačan opis radnih obaveza. U istom roku Maraš treba da dostavi i plan za uspostavljanje finansijskog upravljanja i kontrola.

Odbor direktora u saradnji sa direktorkom u roku od 150 dana treba da preispita računovodstvene politike društva uz konsultacije sa ISR.

“Plantaže” u roku od 150 dana treba da angažuju nezavisnog revizora koji bi trebalo da ispita i verifikuje sve akte kompanije kojima se uspostavlja interna finansijska kontrola.

Maraš navodi da je u toku provjera upisa imovine kompanije i njena procjena, ali da završetak tog posla zavisi od drugih nadležnih institucija. DRI je upozorila da je sporan status 11 miliona kvadrata zemljišta.

Direktorica se obavezala da sačini i dostavi odboru direktora pravilnik o računovodstvenim politikama, ali bez navedenog roka, kao i detalje o svim sudskim postupcima, uz konsultacije sa ISR.

U roku od 150 dana cjenovnik, pravilnici o internoj kontroli i gotovinskim isplatama

U roku od 120 dana direktorica mora odboru da dostavi metodologiju obračuna cijene koštanja proizvoda i usluga “Plantaža”.

DRI je utvrdio da kompanija nema cjenovnik, kao i da su isti proizvodi nekim kompanijama prodavani po značajno nižim cijenama nego drugima. Služba interne revizije zadužena je da preispita postojeće akte, pravilnike i procedure kako bi se uspostavila kvalitetna i zakonska kontrola tokova novca.

Ovo treba da bude usklađeno sa revizorskim odborom i dostavljeno odboru direktora u roku od 150 dana.

Rok za donošenje akta o procjeni rizika i mjera iz oblasti zaštite na radu je 180 dana. Izmjena akata o popisu i sam popis imovine treba da budu završeni u roku od 150 dana. U istom roku treba da se formiraju zakonite rezerve kompanije, kao i pokrenu obustave od zarada zaposlenih koji duguju kompaniji. Menadžment u roku od 150 dana treba da usvoji pravilnike o evidentiranju gotovinskih transakcija i blagajničkom poslovanju, u skladu sa zakonskim odredbama o sprečavanju nelegalnog poslovanja i pranja novca.

Bonus video: