Pet važnih savjeta za bezbjedna digitalna plaćanja

Pandemija koronavirusa okrenula nas je više nego ikada online kupovini i digitalnim načinima plaćanja koja štede vrijeme i doprinose fizičkom distanciranju. Finansijske institucije svakodnevno rade na razvijanju i unapređenju sistemskih rješenja kako bi presrele i spriječile krađu podataka i novca, ali postoji i nekoliko osnovnih bezbjednosnih preporuka koje svaki korisnik digitalnih plaćanja može usvojiti i time doprinijeti prevenciji zloupotreba

22801 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Visa
Ilustracija, Foto: Visa

Koliko ste samo puta videli primamljive oglase na društvenim mrežama ili internetu za nove uređaje, brendirane komade odjeće ili usluge po nižim cijenama? Koliko često razmišljate o sigurnosti plaćanja preko Interneta? Koliko ste puta pročitali politiku privatnosti sajta, uslove porudžbina i sve one napomene sitnim slovima prije nego što ste ostavili svoje podatke? Ili ste upravo zato odustali od kupovine.

Pandemija koronavirusa okrenula nas je više nego ikada online kupovini i digitalnim načinima plaćanja koja štede vrijeme i doprinose fizičkom distanciranju. Finansijske institucije svakodnevno rade na razvijanju i unapređenju sistemskih rješenja kako bi presrele i spriječile krađu podataka i novca, ali postoji i nekoliko osnovnih bezbjednosnih preporuka koje svaki korisnik digitalnih plaćanja može usvojiti i time doprinijeti prevenciji zloupotreba.

1. Birajte veb sajt sa HTTPS protokolom - Rezultati ankete koju je kompanija Visa sprovela među korisnicima društvenih mreža u regionu pokazali su da 40 odsto ispitanika ne zna da identifikuje veb sajt sa sigurnom konekcijom za plaćanje. A kakav je to sajt? Veb adresa koja u nazivu ima https prefiks i vidljivu ikonu katanca dizajnirana je tako da izdrži upade hakera i preporučuje se kao sigurnija prilikom plaćanja putem interneta. Dodatnom potvrdom identiteta, telefonom ili tokenom, postiže se veći stepen zaštite.

2. Ne dijelite podatke vaših računa i kartica sa nepoznatim licima - Ukoliko sa nepoznate email adrese dobijete poziv da podelite vaše lične podatke poput broja bankovnog računa ili kreditne kartice, vjerovatno se radi o pokušaju prevare. Nikada nemojte otkrivati vaše osjetljive podatke nepoznatim licima.

3. Koristite višeslojne metode autentifikacije - Sigurno ste čuli za digitalne novčanike i savremene načine plaćanja koji ne uključuju platne kartice. Odabir jake lozinke (kombinacija malih i velikih slova, brojeva i simbola) ili biometrije onemogućava neovlašćen pristup i zloupotrebe u slučaju krađe ili gubitka uređaja. Takođe, Visa je razvila Visa Secure program koji pomaže utvrđivanje vašeg identiteta prilikom online kupovine. Bilo da koristite laptop, pametni telefon ili drugi uređaj, bićete sprovedeni kroz dodatnu autentifikaciju ne bi li se vaš identitet potvrdio kod banke emitenta ili drugog subjekta, takođe emitenta, i time spriječila eventualna zloupotreba.

4. Ažurirajte softvere i aplikacije - Internet plaćanje zahtijeva unos povjerljivih informacija koje mogu biti presretnute virusima. Kako biste izbjegli neželjene scenarije, preporuka je da redovno ažurirate verzije aplikacija i softvera koje koristite budući da posjeduju neophodne zakrpe, te pomažu u zaštiti vašeg uređaja od virusa i hakera. Najveći broj ovih alata će vas sam podsetiti da su na raspolaganju ažurirane verzije pa nemojte zaboraviti da aktivirate notifikacije.

5. Kontrolišite realizovane transakcije - Redovne provjere izvoda vašeg računa su izuzetno važne, posebno ukoliko često obavljate internet plaćanja. Tako ćete uočiti one potencijalno sumnjive i na vreme moći da reagujete u saradnji sa bankom. Većina banaka omogućava i aktiviranje SMS notifikacija koje vas obavještavaju o ishodu svake realizovane transakcije što predstavlja jedan od najjednostavijih i najbržih načina da pratite potrošnju i uočite prevare.

Porast digitalnih plaćanja ide ruku pod ruku sa razvojem sajber kriminala te podatak da je kompanija Visa nedavno pomogla finansijskim institucijama da prepoznaju i spriječe zloupotrebe u vrednosti 25 milijardi dolara korišćenjem veštačke inteligencije, ukazuje na veličinu izazova sa kojim se ekosistem plaćanja suočava na globalnom nivou. Usvajanjem navedenih preporuka doprinijećete odgovornijem i informisanijem ponašanju pri korišćenju savremenih platnih tehnologija, kao i globalnoj borbi protiv sajber kriminala.