Privredni sud četiri mjeseca držao pod blokadom Opštinu Budva, sada se proglasio nenadležnim

Pravni zastupnik Opštine Budva, advokat Vladan Bojić kazao je da "postizborna pravna pamet, računica i prestrojavanje uopšte ne ohrabruje, već potvrđuje da je sudstvo i zavisno i nesamostalno od izvršne vlasti"

14060 pregleda 135 reakcija 3 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Privredni sud oglašava se nenadležnim za postupanje u predmetnoj stvari“, rješenje je koje potpisuje sutkinja Milica Popović, a koja je u ponovnom postupku razmatrala tužbu Ministarstva finanisija za određivanje privremene mjere zabrane raspolaganje novcem Opštini Budva.

Punih četiri mjeseca Opština Budva je bila pod blokadom, nakon što je ista sutkinja 27. maja donijela po tužbi resora Darka Radunovića privremenu mjeru.

Iako je Opština Budva još 3. juna uložila prigovor, i njen pravni zastupnik advokat Vladan Bojić jasno naveo da Privredni sud nije nadležan, donijeto je suprotono rješenje, koje je metropolu turizma paralisalo u vrijeme najveće političke krize i sumnjivog prevrata lokalne vlasti.

Vijeće Privrednog sud, kojim je predsjedavao predsjednik suda Blažo Jovanović usvojio je tek 25. septembra prigovor Opštine i ukinuo rješenje o privremenoj mjeri, te vratio na ponovno odlučivanje. U ponovnom postupku, sada se sud proglasio nenadležnim, a odlukom sutkinje Popović predmet se mora na odlučivanje dostaviti Osnovnom sudu u Kotoru.

Ministarstvo finansija je podnijelo tužbu sa predlogom za određivanje privremene mjere za obezbjeđivanje novčanog potraživanja, kojom je tražio da se Opština Budva obaveže da isplati 29,3 miliona eura. Toliko novca je uoči Nove godine sa državnog računa naplatio njemačko-austrijski koncer WTE/EVN na ime projekta otpadnih voda.

foto: Vuk Lajović

Pravni zastupnik Opštine Budva, advokat Vladan Bojić kazao je da "postizborna pravna pamet, računica i prestrojavanje uopšte ne ohrabruje, već potvrđuje da je sudstvo i zavisno i nesamostalno od izvršne vlasti".

"Prva i elementarna dužnost svakog organa koji odlučuje o nekoj pravnoj stvari, a naročito suda, odnosno sudije je u tome da odmah po prijemu predmeta u rad, ispita da li je za konkretan predmet - stvarno nadležan. Na tu dužnost nije potreban nikakav prigovor stranke, niti je stranka dužna da na to sudu ukazuje, jer sud o svojoj stvarnoj nadležnosti strogo pazi po službenoj dužnosti (ex offo). To je striktno zakonom propisano. A ovdje imamo slučaj da je stranka, Opština Budva, odnosno njen pravni zastupnik egzaktno i blagovremeno sudu ukazao prigovorom uz dodatno udžbeničko objašnjenje, između ostalog ono osnovno - da nije stvarno nadležan - ali bez ikakvog učinka. Time je Opština Budva držana mjesecima kao "talac" sve dok se izbori nisu okončali što se zbog očiglednosti ne može nikako prećutati. Intrigira okolnost da ni trojno Vijeće sudija tog suda prilikom ukidanja, tj. kasacije te zaista pravno nakazne privremene mjere, nije uočio tako krupnu očiglednost, već je dao sasvim druge "slabije" pravne razloge ukidanja rJešenja i deblokade računa Opštine Budva", kazao je Bojić za "Vijesti".

Kako je dodao "danas, 8. oktobra niža sudska instanca Privredni sud je uručio pravnom zastupniku Opštine Budva rješenje izrađeno 30. septembra da taj sud - uopšte nije stvarno nadležan da postupa u ovoj pravnij stvari i da se predmet mora dostaviti Osnovnom sudu u Kotoru kao stvarno i mjesno nadležnom".

"Dakle, ova privremena mjera i medijski opšteprisutna tzv. blokada svih računa Opštine Budva, dan uoči skupštinske sjednice o razrješenju gradonačelnika, a potom i predsjednika Skupštine Opštine Budva, čuvenom "džakovićevskom većinom" pokazala se i danas i ogolila kao isključivo partijski izborni projekat koji nema dodirne tačke sa pravom kao takvim. Postizborna pravna pamet, računica i prestrojavanje uopšte ne ohrabruje, već potvrđuje da je sudstvo i zavisno i nesamostalno od izvršne vlasti, mnogo dublje i snažnije od zadnjih zaključaka Evropske komisije. Sudstvu i pravosuđu Crne Gore su eksplicitno potrebne ozbiljne i korjenite promjene, da bi uopšte i tek "progovorili" o, za ovakvu realnost, začetku za sada dalekog "fenomena" vladavine prava. Uostalom odlazećoj vlasti su bila i ostala "puna usta" sintagme "nužnosti suočavanja sa realnošću" o čemu daju poduku i drugima u regionu, a u "sopstvenom dvorištu" to je obično praznorječje i bizaran sklop floskula. Šta ćemo sa ovim slučajem teškog sramoćenja sudstva i ko će ponijeti objektivnu i nužnu profesionalnu odgovornost? Opet niko? Zaključno, ovakav slučaj najgrublje razgolićene instrumentalizacije suda ne smije više od bilo koje vlasti da se ikada više dogodi", zaključio je Bojić.

Bivši gradonačelnik Dragan Krapović je u više navrata isticao da Privredni sud nije bio nadležan da donese privremenu mjeru i pozivao Jovanića da ukine rješenje, ocjenjujući postupak suda politički motivisanim.

Bonus video: