Mićunoviću polovina hotela, kad ga Turci završe

Kompanija Merit Montenegro završiće luksuzni kondo hotel sa pet zvjezdica nadomak Staroga grada, na ime čega će joj pripasti polovina poslovno-apartmanskog prostora

37039 pregleda 35 reakcija 36 komentar(a)
Zgrada budućeg hotela, Foto: Vuk Lajović
Zgrada budućeg hotela, Foto: Vuk Lajović

Budvanska kompanija Zeta film nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića povjerila je turskoj firmi Merit Montenegro da završi luksuzni kondo hotel sa pet zvjezdica nadomak Staroga grada, na ime čega će joj pripasti polovina poslovno-apartmanskog prostora.

To piše u ugovoru koji su dvije kompanije zaključile krajem avgusta, koji je minulog petka zaveden u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, kada se i turska kompanija uknjižila kao suvlasnik zemlje.

“Ugovor o zajedničkoj izgradnji ugostiteljskog objekta - kondo hotela kategorije 5 zvjezdica, spratnosti 2P+P+M+10 (dvije podrumske etaže, prizemlje, mezanin i 10 spratova), zaključen je između Zeta filma AD Budva i Merit Montenegro“, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Na mjestu nekadašnje oronule zgrade već je nikla dvanaestoetažna ugrubo završena zgrada, koju je izgradila podgorička kompanija Bemax, koju je Mićunovićeva kompanija angažovala.

Bemax, kako se navodi na njihovom sajtu, završio je ugovorene betonske armirane i zidarske radove, za šta im je Zeta film platila tri miliona eura. Nastavak radova na završetku kondo hotela očekuje se uskoro, jer je zabrana građevinskih radova tokom sezone u prvoj i ekskluzivnoj zoni prestala da važi 1. oktobra.

Kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, osnivač kompanije Merit Montenegro je turski Net holding koji ima 95 odsto akcijskog kapitala, dok Orlando Kalumenos ima pet odsto kapitala. Izvršni direktor je Burhan Genc, a ovlašćeni zastupnik je Hamit Nejat Canitez.

Brend Merit već je prepoznat, i pod njim posluje njihovih pet hotel-kazina u Turskoj i na sjevernom Kipru. Merit je povezao turizam i kockarski biznis, a kupili su hotele ili preuzeli kazina u poznatim turističkim destinacijama u Hrvatskoj i Bugarskoj. Oni su gazdovali i popularnim kazinima na crnogorskom primorju.

Zeta film je još u oktobru 2018. srušila do temelja staru zgradu, a prethodno im je Ministarstvo održivog razvoja izdalo građevinsku dozvolu za gradnju kondo hotela ukupne bruto građevinske površine 15.123,32 kvadrata. Plan je da se u gradnju i opremanje kondo hotela i kazina uloži 16 miliona eura.

Novac za početak gradnje Mićunović je obezbijedio od prodaje zemljišnog kompleksa od 6.000 kvadrata u Reževićima, na pjeni od mora, podgoričkoj kompaniji Savana commercial retail, poznatog biznismena Veselina Mijača i navodno je od ove prodaje inkasirao oko 3,8 miliona eura.

Brend Merit već je prepoznat, i pod njim posluje njihovih pet hotel-kazina u Turskoj i na sjevernom Kipru. Merit je povezao turizam i kockarski biznis, a kupili su hotele ili preuzeli kazina u poznatim turističkim destinacijama u Hrvatskoj i Bugarskoj. Oni su gazdovali i popularnim kazinima na crnogorskom primorju.

Krajem 2017. prodao je i zemljišni kompleks sa dvije nedovršene zgrade na lokalitetu Mirište, nedaleko od Svetog Stefana - iznad Miločerskog parka, a prije toga i zemlju na Žabljaku.

Osim prodaje, Mićunović je i trgovao nekretnine, pa je tako prije dvije i po godine postao vlasnik zgrade stare Pošte preko puta nekadašnje zgrade “Zeta filma”. On je kupio tu atraktivnu nekretninu za tri miliona eura od Atlas grupe Duška Kneževića.

Zeta film godinama posluje sa minusom

Zeta film je prošlu godinu poslovala sa gubitkom od 143.819 eura. Minus u poslovanju Mićunovićeva firma je imala je prethodnih godina, pa je tako 2018. završila sa gubitkom od 1,3 miliona, 2017. sa minusom od 33.751, a 2016. sa negativnim neto rezultatom od 27.395 eura.

Vrijednost nekretnina kojima gazduje firma u odnosu na 2018. uvećana je na čak 3,6 miliona, pa je ona prošle godine procjenjena na 5.9 miliona eura, a godinu prije toga je bila 2,37 miliona eura.

Poslovni prihodi Mićunovićeve firme su bili svega 63.172 eura, dok su rashodi iznosili 210 hiljade eura.

Bonus video: