Tužilaštvo potvrdilo odluku: Nema postupka za Bradavac

Tužiteljka Žižić je utvrdila da ne postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni izvršili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, ni bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Državni tužilac Kapuci potvrdio je u potpunosti njen nalaz i odbacio pritužbu
166 pregleda 3 komentar(a)
mojanska rijeka, Foto: Dinarskogorje
mojanska rijeka, Foto: Dinarskogorje
Ažurirano: 16.01.2018. 10:03h

Državni tužilac Petar Kapuci odbacio je pritužbu predstavnika NVO “Perućica” Milana Kastratovića i Milutina Kočanovića kojom su tražili preispitivanje rješenja specijalne tužiteljke Tatjane Žižić, koja je sredinom novembra odbacila krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, bivšeg ministra ekonomije Vladimira Kavarića i više državnih funkcionera.

Krivična prijava NVO “Perućica” predata je 13. oktobra 2016. godine, a njeni predstavnici Kastratović i Kočanović su od VDT-a tražili da “spriječi očigledan kriminal”, prilikom odobrenja za izgradnju HE “Bradavac” i nanošenje “nepopravljive štete prirodi i stanovništvu koje živi u neposrednoj i daljoj okolini”.

Tužiteljka Žižić je utvrdila da ne postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni izvršili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, ni bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Džavni tužilac Kapuci potvrdio je u potpunosti njen nalaz i odbacio pritužbu.

Ista prijava je bila podnijeta i protiv direktora Direktorata za energetiku Miodraga Čanovića, bivšeg sekretara Ministarstva ekonomije Igora Noveljića, bivšeg direktora Agencije za zaštitu životne sredine Ervina Spahića, njegovog pomoćnika Ilije Radovića i biologa iz Agencije Emira Redžepagića. Krivičnom prijavom bio je obuhvaćen i predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhamed Đokaj kojeg Kastratović i Kočanović sumnjiče da im “sa namjerom” nije omogućio pristup traženim informacijama.

Prijavom su Kastratović i Kočanović tražili od VDT-a da spriječi “očigledan kriminal koji ne donosi nikakvu korist državi i narodu, već naprotiv milionske direktne štete koje se prave bespotrebnim davanjem dotacija”, a sve na štetu prirodnog bogatstva koje će, kako tvrde, biti uništeno u kratkom vremenskom periodu.

U fokusu interesovanja NVO “Perućica” bio je vodotok Bradavac u MZ Konjuhe. Odobrenje za izgradnju HE Bradavac dobio je Igor Mašović, rođeni brat gradonačelnika.

Gradonačelnik Andrijevice Srđan Mašović kazao je “Vijestima”, nakon podnošenja prijave prošle godine, da je njegov brat Igor dobio odobrenje za HE “Bradavac”, u skladu sa Zakonom, a da on ne izdaje odobrenja. Iz NVO Perućica su tvrdili prijavom da ima više primjera na kojima su koncesionari nezakonito dobili koncesije na teritoriji opštine Andrijevica, ali su se ograničili na sliv rijeke Perućice i Mojanske rijeke, radi čije zaštite su se udružili kao građani.

“Perućica”: Suva korita rijeka nijesu narušavanje prirode?

NVO “Perućica” nikada nije podnijela prijavu po osnovu člana 416 Krivičnog zakonika, a koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja, već po osnovu člana 307, tačke 1, 3 i 4, koje se odnose na oštećenje prirode”, poručio je juče reagujući na odbijanje pritužbe Milan Kastratović.

“NVO 'Perućica' se bavi isključivo zaštitom prirode, te smo smatrali da će se u tom pravcu i vršiti izviđaj i utvrditi da li postoje oštećenja prirode i ugrožavanja ljudi tim oštećenjima. Tužilaštvo nas nije ubijedilo da suva korita i rijeke u cijevima nijesu oštećenje prirode i sve nam je jedno da li je ono nastupilo nečijom 'dobrom namjerom' ili zloupotrebom nečijeg službenog položaja, koji će trajati mandat ili više, ali štete će trajno ostati”, zaključio je Kastratović.

Bonus video: