"Relativno malo domaćih kompanija se bavi kriznim menadžmentom"

“Društvo se u cjelosti nalazi pred velikim testom", kazala je predavačica Ivana Malović

2590 pregleda 0 komentar(a)
Sa predavanja, Foto: PKCG
Sa predavanja, Foto: PKCG

Relativno malo domaćih kompanija se bavi kriznim menadžmentom, pri čemu je transformacija biznisa, tima i pojedinca neophodna za opstanak i razvoj preduzeća, ocijenjeno je na predavanju održanom u Privrednoj komori (PKCG).

Predavačica Ivana Malović, magistrica međunarodne ekonomije, biznis trenerica i savjetnica iz oblasti poslovanja, kazala je da je suština teme seminara prilagođavanje promjenama, kako bi se nastavilo sa razvojem zaposlenih i kompanije.

“Društvo se u cjelosti nalazi pred velikim testom. Transformacija biznisa, tima, pojedinca je neophodna i to je jedini put i ključ za opstanak i dalji razvoj kompanije”, rekla je Malović na predavanju koje je organizovala PKCG u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada.

Prema njenim riječima, relativno malo domaćih kompanija bavi se kriznim menadžmentom, preventivnim djelovanjem, kreiranjem strategija i koraka.

“Na pitanje kako nastaviti sa razvojem ako smo u krizi odgovor bi bio i dalje stateški razmišljati te preispitivati svoje, kompanijske i kapacitete zaposlenih. Takođe, fokus i preporuka tokom kriznog menadžmenta jeste jasna i precizna komunikacija sa zaposlenima, partnerima, dobavljačima. Kriza je i prilika”, smatra Malović.

Ona je, govoreći o tome koliko pažnje crnogorski privrednici posvećuju kriznom menadžmentu, kazala da je riječ o kompleksnom pitanju i to zavisi od kompanije do kompanije.

“Promjena je jedina konstanta. Strah od promjene je na vrlo visokom nivou. Trenutno smo svjedoci raznih kriza, tokom kojih je u društvu ova tema bitna i nameće potrebu da predefinišemo trenutni način poslovanja. Postoje lideri koji su svjesni da je promjena načina rada neophodna i spremni su da motivišu tim, podstaknu kompaniju na rješenja i dodatni razvoj kako bi išli ukorak sa vremenom i uspjeli da zadrže brend, kredibilitet kompanije i slično”, navela je Malović.

Malović je, kako je saopšteno iz PKCG, dugodišnje iskustvo i znanje sticala u poznatim multinacionalnim kompanijama. Kompaniju IDFaktor formirala je sa željom da motiviše, pokrene i podrži zaposlene, timove i kompanije, koji nastoje da prošire profesionalne vidike, kao i da ostvare uspjeh. Takođe je sertifikovana konsultantkinja, NLP trenerica po metodologiji European Coaching Association (ECA).

Direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG, Mladen Perazić, kazao je da su sposobnost prilagođavanja promjenama i efektivan način komunikacije od presudnog značaja za uspješan krizni menadžment.

“Krizni menadžment stvara organizacionu kulturu i klimu koje umanjuju ili eliminišu nezdrave strategije i daju mogućnost razvoja novih potencijalno dugoročno vrlo korisnih”, rekao je Perazić.

On je naveo da su na seminaru predočeni ključni koraci kriznog menadžmenta, koje je važno usvojiti kako bi efikasnost i efektivnost ostala na visokom nivou.

Sekretar za preduzetništvo Glavnog grada, Kemal Grbović, ukazao je na plodotvornu saradnju Glavnog grada sa PKCG koja rezultira brojnim edukativnim skupovima na teme od značaja za privrednike Podgorice i Crne Gore u cjelini.

Bonus video: