Tri regulatora očekuju 3,15 miliona prihoda u 2021.

RAERKD je planirala ukupne rashode za 2021. godinu u istom iznosu kao i prihode i njih čine rashodi poslovanja od 1,31 milion, rezerve od 65 hiljada eura i amortizacija osnovnih sredstava u iznosu od 65,07 hiljada

7630 pregleda 1 komentar(a)
Prihodi će zavisiti i od uticaja korona krize (ilustracija), Foto: Shutterstock
Prihodi će zavisiti i od uticaja korona krize (ilustracija), Foto: Shutterstock

Tri regulatorne agencije - za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, tržište osiguranja i Komisija za tržište kapitala, u narednoj godini su planirale ukupne prihode od 3,15 miliona eura, pokazali su predlozi njihovih finansijskih izvještaja koji su ušli u skupštinsku proceduru.

Najveći prihod očekuje Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (RAERKD) koja je projektovala prihod od 1,44 miliona eura. Taj regulator novac za rad obezbjeđuje iz naknada za izdavanje licenci, godišnjih naknada za korišćenje licenci, naknada za utvđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema, godišnjih naknada za korišćenje statusa zatvorenog distributivnog sistema, naknada za rješavanje sporova, kao i drugih naknada definisanih Zakonom o energetici.

“Ukupne prihode od 1,44 miliona eura u narednoj godini čine prihod od naknada za izdavanje licenci i utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema od sedam hiljada eura, prihod od godišnjih naknada za koršćenje izdatih licenci i za korišćenje statusa zatvorenog distributivnog sistema od 1,41 milion eura, četiri hiljade eura se odnosi na prihode od refundiranja troškova službenih putovanja, odnosno troškova prisustvovanja konferencijama, forumima i radionicama Energetske zajednice i ostalih međunarodnlh organizacija i institucija, dok ostali prihodi od 16,390 hiljada koji se odnose na ostvarivanje prava na subvenciju zarade lica sa invaliditetom i na refundaciju naknada zarada za porodiljsko odsustvo” objasnili su u RAERKD-u.

Taj regulator je pojasnio da imajući u vidu da se naknade za rješavanje sporova i naknade za ažuriranje planova razvoja ne odnose na redovne aktivnosti agencije čija se pojava može predvidjeti u momentu sačinjavanja ovog plana, te da prognoze ovih prihoda mogu imati sugestivan karakter, oni nijesu planirani.

RAERKD je planirala ukupne rashode za 2021. godinu u istom iznosu kao i prihode i njih čine rashodi poslovanja od 1,31 milion, rezerve od 65 hiljada eura i amortizacija osnovnih sredstava u iznosu od 65,07 hiljada.

“Za pokriće troškova zarada, naknada zarada i drugih primanja, uključujući i doprinose na teret poslodavca, planirano je ukupno 943,26 hiljda eura od čega novac za bruto-zarade i bruto-naknade sa ostalim bruto-ličnim primanjima Iznose 846,506 hiljada eura. Imajući u vidu prirodu posla Agencije, troškovi zarada očekivano predstavljaju dominatnu troškovnu stavku u finansijskim planovima i u izvještajima. Ukupni troškovi zarada, naknada i druglh primanja, uključujući i doprinose na teret poslodavaca su za 2021. godinu, uprkos povećanom obimu poslova u odnosu na 2020. godinu i dodatnom kadrovskom jačanju, planirani u nešto manjem iznosu u odnosu na plan za prethodnu godinu”, piše u finansijskom planu.

U Agenciji su objasnili da poređenjem uslova u kojima su poslovali u prošloj i ovoj godini, koju je obilježio uticaj koronavirusa na sve segmente od značaja za rad, rashodi ostvareni u prvih osam mjeseci 2020. godine nijesu mogli biti isključiva polazna tačka za planiranje rashoda u 2021.

Iz Agencije na nadzor osiguranja (ANO) su u predlogu finansijskog plana naveli da su u narednoj godini planirali ukupne prihode od 935.842 eura, od čega se po osnovu godišnje naknade za vršenje nadzora očekuju prihodi u iznosu od 899.842 eura, dok ostatak sume od 36 hiljada čine ostali prihodi (naknade za otklanjanje nepravilnosti i nezakonitosti, za dozvole za rad, polaganje stručnih ispita, za davanje saglasnosti). Rashodi su planirani u iznosu od 932,822 eura, od čega je najveća stavka za bruto zarade zaposlenih.

“Izdaci za bruto zarade zaposlenih planirani su u iznosu od 598,434 eura i odnose se na trošak neto zarada zaposlenih, kao i na troškove za iznos poreza i doprinosa, toplog obroka i regresa za zaposlene u skladu sa primjenjivim zakonskim propisima. Zimnica za zaposlene planirana je u iznosu od 34,197 eura, a naknade za članove Savjeta ANO planirane su u bruto iznosu od 24.340 eura”, kazali su u ANO.

Objašnjeno je da je prilikom planiranja prihoda ANO u obzir uzela analize i projekcije bruto fakturisane premije ostvarene na tržištu osiguranja u u 2018. godini u iznosu od 86,8 miliona, zatim u 2019. godini u iznosu od 94,7 miliona, dok je procjena bruto fakturisane premije za osam mjeseci na osnovu preliminarnih podataka bila 63 miliona eura.

“Planiranje je izvršeno na osnovu projektovanja u kretanju premije, koje uključuje poznate rizike i neizvjesnost koju donosi aktuelna pandemija koronavirusa što podrazumijeva da je planiranje prihoda po osnovu premije osiguranja podlozno mnogim promjenama koje nastaju unutar ili izvan Crne Gore, ali koje ne ugrožavaju stalnost poslovanja osiguravajućih kuća. Koristeći konzervativnu politiku planiranja agencija je na osnovu posljednjih raspolozlvih podataka za osam mjeseci 2020. godine, uzela za pretpostavku da ce se poslednji zabilježeni trendovi po vrstama osiguranja nastaviti do kraja godine i da će osiguravači ostvariti ukupnu bruto fakturisanu premiju u iznosu od 90,9 miliona eura. Iznos projektovane premije predstavija rast u odnosu na premiju ostvarenu u 2018. godini i očekivani pad u odnosu na 2019. godinu koja je bila rekordna godina za osiguranje u Crnoj Gori po pitanju fakturisane premije osiguranja i po pitanju rasta na godišnjem nivou”, kazali su u ANO.

Komisija za tržište kapitala u narednoj godini je planirala prihod od 773 hiljade eura, od čega najveći dio očekuje od naknade za kontrolu godišnjih izvještaja o radu - 113 hiljada eura.

“Planiranje prihoda je izvršeno na osnovu propisanih naknada iz kojih Komisija ostvaruje svoje prihode, predviđanja kretanja tržišta i broja privrednih subjekata za koje se očekuje da će se obratiti Komisiji radi dobijanja odobrenja za emisiju akcija, registraciju ili ostvarivanje drugih zahtjeva i ispunjavanje zakonskih obaveza”, objašnjeno je u predlogu finansijskog plana.

Komsija je na rashodnoj strani planirala trošak od 760,196 eura. Najveća stavka je za bruto-zarade zaposlenih u iznosu od 392,064 hiljade eura.

“U 2021. godini planira se ostvarivanje viška prihoda nad rashodima u iznosu od 12,80 hiljada eura koje će Komisija iskoristiti za potrebe unapeđenja poslovanja”, piše u izvještaju.

Bonus video: