PKCG: Omogućiti izvoz drveta u afričke zemlje

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović razgovarao je danas sa predstavnicima kompanija Boise39 iz Maroka i Javorak Nikšić, koje se bavi proizvodnjom i prometom rezane bukove građe, Zouhairom Bouananom i Branom Mićkovićem

4214 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Privredna komora (PKCG) će uputiti inicijativu resornim ministarstvima u cilju rješenja problema koje imaju drvoprerađivači pri izvozu robe na tržište Maroka, Alžira, Tunisa i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović razgovarao je danas sa predstavnicima kompanija Boise39 iz Maroka i Javorak Nikšić, koje se bavi proizvodnjom i prometom rezane bukove građe, Zouhairom Bouananom i Branom Mićkovićem.

Iz PKCG su saopštili da je na sastanku ukazano na probleme koje imaju drvoprerađivači pri izvozu robe na tržište zemalja Maroka, Alžira, Tunisa i UAE.

“Kompanija Boise 39 je potpisala ugovor sa crnogorskim drvoprerađivačima Javorak, Duga, Drvex, Brezna Future, NK šume, Pelengić Trade, Keker, Lancer i Prizma o mjesečnom izvozu 2,5 hiljada kubika rezane bukove građe”, navodi se u saopštenju.

Međutim, tako izvezena roba ne može biti konkurentna na navedenim tržištima, zbog nepostojanja bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, na osnovu kojih bi ova roba imala povlašćen carinski tretman.

“Na sastanku su upoznali Golubovića sa podatkom da je u Luci Bar, zbog navedenog problema, trenutno lagerovano oko četiri hiljade kubika rezane bukove građe, što dodatno ukazuje na neophodnost razrješenja problema plasmana”, kazali su iz PKCG.

Bonus video: