Sutomorski Korali ostali bez 25 radnika, imaju samo direktora

Razlozi za otpuštanje, uz otpremnine, korona kriza i rekonstrukcija hotela za koju se ne zna kada će biti gotova

30011 pregleda 163 reakcija 25 komentar(a)
Zbog krize teško obezbijediti novac za rekonstrukciju hotela: “Korali”, Foto: Vijesti
Zbog krize teško obezbijediti novac za rekonstrukciju hotela: “Korali”, Foto: Vijesti

Hotelsko-turističko preduzeće Trend Korali ostalo je bez 25 radnika u svom sutomorskom hotelu, pa je u radnom odnosu sada samo izvršni direktor.

U toku je rekonstrukcija hotela i, prema očekivanjima iz menadžmenta, vjerovatno ga neće otvarati ni naredne sezone.

Redakciji “Vijesti” nezvanično se obratilo više radnika ovog preduzeća, tvrdeći da im je “prijećeno da će ih otpustiti bez centa”, u čemu je navodno prednjačio član Odbora direktora Balša Čavlović.

Čavlović to negira.

Radnici su, ipak, pristali na dobrovoljni odlazak iz firme uz isplatu otpremnina.

Nezadovoljni smatraju da je ovo primjer neuspješne privatizacije, a da je “pandemija zloupotrijebljena da bi se oslobodili zaposlenih”.

HTP: Sporazumni raskid

“Zaposlenima u HTP Trend Korali AD Podgorica je ponuđen program sporazumnog prestanka radnog odnosa, uz isplatu otpremnine. Nijedan zaposleni nije otpušten, već je program dobrovoljnog karaktera, a da su radnici prepoznali našu korektnost pokazuje i činjenica da su svi, osim jednog radnika, prihvatili ponudu i potpisali sporazume. Ovaj program je ponuđen zaposlenima nakon završene 2020. turističke sezone i nakon zatvaranja hotela za goste”, kazao je Čavlović za “Vijesti”.

Kompanijom Trend Korali gazduje Zatvoreni investicioni fond Trend, kojeg kontroliše biznismen Blagota Radović.

Čavlović je istakao da je izdvojeno blizu 250 hiljada eura neto, odnosno 270 hiljada eura bruto za otpremnine za 25 radnika i sporazumne raskide radnog odnosa.

“Nikom od zaposlenih nije prijećeno, naprotiv. Nama je stalo do svih zaposlenih u grupaciji i mjesecima smo se trudili da obezbijedimo sredstva za ponuđeni program, što je bilo teško postići poslije izuzetno loše sezone prouzrokovane kovid-19 virusom. Najveći trošak našeg hotela su bile plate zaposlenima, ali smo sve vrijeme imali stalno zaposlene, iako je hotel bio otvoren svega pet mjeseci godišnje. Ranijih godina smo mogli da planiramo narednu, ali sada zbog situacije sa virusom i rekonstrukcijom hotela to više nijesmo u mogućnosti”, dodao je Čavlović.

Poslije pregovora sa sindikatom i radnicima, Čavlović je potvrdio da su zaposleni pristali na otpremnine od po 400 eura neto po godini staža, a prosječna otpremnina je, prema njegovim riječima, bila blizu 10 hiljada eura po radniku u neto iznosu.

“Dvije trećine kapaciteta hotela su već van funkcije. Imajući u vidu ostatak kapaciteta i očekivanja za narednu sezonu, trenutno ne vidimo kao dobru opciju da hotel otvori vrata za goste 2021. godine”, istakao je Čavlović.

Na pitanje koliko će trajati rekonstrukcija, odgovorio je da je to ”izuzetno složeno pitanje”.

“Zbog situacije sa virusom, izvori finansiranja koji su ranije bili dostupni sada nijesu. Kako će se stvari odvijati, ostaje da vidimo u narednom periodu. Naš inicijalni plan je da rekonstrukciju završimo za dvije godine, ali je već jasno da se neće ostvariti”, dodao je Čavlović.

Bonus video: