Stečaj u pljevaljskim Komunalnim uslugama: Zaposlenima se duguje 18 zarada i prestaje im radni odnos

Stečaj je uveden zbog neizmirenih, dospjelih poreskih potraživanja, u ukupnom iznosu od 312.080 eura

3717 pregleda 3 komentar(a)
Radnici tokom ranijeg protesta ispred Opštine, Foto: Goran Malidžan
Radnici tokom ranijeg protesta ispred Opštine, Foto: Goran Malidžan

Na zahtjev Poreske uprave, Privredni sud uveo je stečaj u pljevaljsko opštinsko preduzeće Komunalne usluge.

Stečaj je uveden zbog neizmirenih, dospjelih poreskih potraživanja, u ukupnom iznosu od 312.080 eura.

Zahtjev za uvođenje stečaja Poreska uprava podnijela je 28. avgusta, a danom uvođenja stečaja zaposlenima kojima se duguje 18 zarada prestaje radni odnos.

Za stečajnog upravnika sudija Zoran Ašanin imenovo je Radojicu Grbu iz Podgorice.

Sud je pozvao povjerioce stečajnog dužnika da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka, prijave svoja obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja.

Prvi sastanak povjerilaca održaće se 12. novembra, a ročište za ispitivanje potraživanja održaće se 19. novembra u Privrednom sudu.

U obrazloženju odluke o uvođenju stečaja navedeno je da se podneskom od 9. oktobra stečajni dužnik izjasnio da je saglasan sa predlogom za otvaranje stečajnog postupka i dao je izjavu o namjeri podnošenja plana reorganizacije.

“Razmatrajući predlog za pokretanje stečajnog postupka i izjašnjenje, sud je našao da je stečajni dužnik priznao postojanje stečajnog razloga, pa su se na osnovu čl. 62 st. 1 tač. 2 Zakona o stečaju, ispunili uslovi za otvaranje stečajnog postupka… Takođe, sud je naložio Centralnom registru privrednih subjekata da evidentira izmjene koje se odnose na zastupnička i upravljačka prava stečajnog dužnika, na način što će se izvršiti brisanje imena izvršnog direktora, zastupnika i punomoćnika, kao i organa upravljanja stečajnog dužnika, kao lica koja su imala ovlašćenja stečajnog dužnika prije otvaranja stečajnog postupka, te naznačiti da navedena prava danom otvaranja stečajnog postupka prelaze na imenovanog stečajnog upravnika”, navodi se u obrazloženju odluke.

Radnici Komunalnih usluga od 19. avgusta štrajkuju zbog 18 neizmirenih zarada i neizvjesne sudbine preduzeća.

Posljednju platu su primili u aprilu 2020. godine za jun prošle godine. Iako su već 43 dana u štrajku, zaposlenima do danas nijedan od glavnih zahtjeva koje su dostavili lokalnoj upravi nije ispunjen.

Oni su tražili da se odblokira račun preduzeća, koji već duže u blokadi drži Poreska uprava i da im se omoguće da dug od oko 340.000 eura izmire u ratama.

Jedan od zahtjeva je i isplata makar tri zarade.

Tražili su i da se ispoštuje Zakon o optimizaciji radnih mjesta.

Takođe i da se zaposlenima, koji su se prijavili za dobrovoljni raskid radnog odnosa, isplate otpremnine.

Bonus video: