Penzioneri KAP-a ispred Vlade zbog otpremnina

Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju, ističe Raković

1417 pregleda 3 komentar(a)
Iz jednog od starih pogona KAP-a, Foto: Luka Zeković
Iz jednog od starih pogona KAP-a, Foto: Luka Zeković

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) današnjim protestom ispred Vlade opet će pokušati da dođu do rješenja za isplatu otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa koronavirusom, objavila je agencija Mina biznis. On je ponovio da neće odustati od okupljanja dok ne dobiju svoje pare, koje im, kako je kazao, pripadaju po pravdi i zakonu.

Vrhovni sud je 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, dodao je Raković, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata otpremnina.

Ukazao je da su sve odluke donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, istakao je Raković.

Bonus video: