U septembru rasle cijene odjeće i hrane

Inflaciju smanjio pad cijena goriva i hotelskih usluga

4785 pregleda 2 komentar(a)
Gorivo pojeftinilo, a poskupio drumski prevoz, Foto: Arhiva Vijesti
Gorivo pojeftinilo, a poskupio drumski prevoz, Foto: Arhiva Vijesti

Cijene proizvoda i usluga u septembru bile su veće za 0,7 odsto u odnosu na avgust, dok su u odnosu na septembar prošle godine povećane za 0,1 odsto, podatak je Uprave za statistiku (Monstat).

Na godišnju stopu inflacije najviše je uticao rast cijena odjeće za 6,9 odsto, kao i poskupljenje mesa od 2,1 odsto, voća od 8,9 odsto, duvanskih proizvoda za 3,3 odsto, povrća za 2,1 odsto, mlijeko, sir i jaja poskupili su za 0,8 odsto, farmaceutski proizvodi za 2,2 odsto...

Prevoz putnika u drumskom saobraćaju poskupio je za 3,3 odsto, iako su, prema podacima Monstata, cijene goriva u septembru u odnosu na isti mjesec prošle godine pale za 14,5 odsto. Razlog može biti taj da su prevoznici povećali cijene zbog velikog pada broja putnika i novih nametnutih troškova za sprečavanje epidemije.

Značaj pad cijena u odnosu na septembar prošle godine zabilježen je kod usluga smještaja - hotelijerstvu i to za 9,5 odsto. Sredstva za održavanje stana pojeftinila su za 1,9 odsto, predmeti i proizvodi za ličnju njegu za 1,7 odsto, usluge za održavanje i popravku stanova za 4,2 odsto, dok je oprema za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike pojeftinila za 8,1 odsto.

Na mjesečnom nivou, u septembru u odnosu na avgust ove godine, najviše je puskupila odjeća i to za deset odsto, obuća za 8,1 odsto, povrće za dva odsto... dok su tekstilni proizvodi za domaćinstvo poskupili za 5,7 odsto. U septembru su u odnosu na mjesec ranije pale cijene voća za 2,2 odsto, usluga smještaja za 1,4 odsto, goriva za 1,1 odsto, hljeba i žitarica za 0,6 odsto...