Poreski dug za hotel „As” mora da se plati

Vrhovni sud potvrdio presudu Apelacionog, tako da “Nega tours” mora Opštini da plati porez od 393.000 eura

14567 pregleda 4 komentar(a)
Nezavršeni hotel u Perazića dolu, Foto: Vuk Lajović
Nezavršeni hotel u Perazića dolu, Foto: Vuk Lajović

Vrhovni sud odbio je reviziju i potvrdio presudu Apelacionog suda, kojom se kompanija “Nega Tours Montenegro“ obavezuje da Opštini Budva na ime poreza na nepokretnost za hotel “As“ u Perazića dolu isplati 393 hiljade eura.

U presudi vijeća Vrhovnog suda, kojim je predsjedavao sudija Branimir Femić, navodi se da se potvrđuje presuda Apelacionog suda iz maja ove godine, koji je odbio žalbu hotelske kompanije i potvrdio presudu Privrednog suda. Time je Sekretarijat za pravnu zaštitu, na čijem je čelu Nikola Plamenac (Demokrate), zastupajući Opštinu Budva u sudskom sporu, uspio na svim sudskim instancama da dokaže da je “Nega torus“ dužna da isplati poreski dug sa kamatom.

Vrhovni sud je ujedno i odbacio protivtužbu kompanije biznismena Neđeljka Gardaševića da se utvrdi da ne postoji potraživanje.

“Nižestepeni sudovi su pravilno odlučili kada su usvojili tužbeni zahtjev (Opštine Budva), a odbacili protivtužbu i za svoje odluke su dali jasne i dovoljne razloge, koje prihvata i ovaj sud. Reviziju ‘Nega tuors’ valjalo bi odbiti kao neosnovanu“, navodi se u presudi u koju su “Vijesti“ imale uvid. Time je nastavaljena serija sudskih presuda u korist Opštine Budva, koju u mnogim milionskim sporovima zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine. U slučaju poreskog duga za nezavršeni hotel “As“, Sekretarijat je podnio tužbu nakon što je stečajna upravnica u kompaniji “Nega Tours Montenegro“ osporila poresko potraživanje lokalne uprave i uputila na parnični postupak.

Riječ je o potraživanjima na osnovu poreza na nepokretnost, na ime rješenja koje je Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva donijela od marta do sredine juna 2018. godine na ukupan iznos od 380.719 eura, te kamate od 12.747 eura.

Privredni sud je prije pola godine uvažio tužbu lokalne uprave i presudio u njenu korist.

Opština Budva je, kako stoji u presudi Privrednog suda, smatrala da je stečajna upravnica potpuno pogrešnim pravnim postupkom osporila potraživanje, pozivajući se na odluku Ustavnog suda iz juna 2018. Lokalna uprava je ukazala da su sva rješenja o zaduženju pravosnažna i da “Nega Tours Montenegro“ nije izjavio žalbe.

Privredni sud je u aprilu prošle godine okončao stečajni postupak u hotelskoj kompaniji na koju se i dalje u katastru vodi hotelski kompleks “As“.

Kako piše u Centralnom registru, osnivači firme su kompanije registrovane na Kipru - “Montena invest limited” i “Nikats engineering limited”, a ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor je Dejan Gardašević. Njegov otac Neđeljko je član Odbora direktora.

Neđeljko Gardašević je 13. marta uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je učestvovao u sumnjivoj privatizaciji hotela “As“. Specijalno državno tužilaštvo okončalo je istragu i podiglo optužnicu u kojoj se tereti za davanje lažne garancije od 3.000.000 eura prilikom privatizacije hotela. Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović početkom aprila je prihvatio predlog za jemstvo Gardaševićevog branioca, advokata Miloša Vuksanovića. Gardašević će iz pritvora izaći kada 100.000 eura bude uplaćeno u depozit suda, sa koliko za njega jemči prijatelj Aleksandar Jovanović. Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Gardaševića za zloupotrebu ovlašćenja u privredi.

“Vijesti” su ranije objavile da je SDT tokom izviđaja u Privrednom sudu izuzelo predmet stečajnog postupka u hotelu “As” i da ispituju da li je zakonito urađen stečajni postupak oko rusko-crnogorske firme “Nega turs Montenegro”. Rekonstrukciju i dogradnju nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali, prate brojne kontroverze. Hotel ni poslije 18 godina nije završen jer i dalje stoji višespratne betonske konstrukcija.

“Nega turs Montenegru” je država 2002. godine prodala hotel “As”. Međutim, nije ispoštovan kupoprodajni ugovor i hotel nije završen.Vlada je u februaru 2014. potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu. Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014.

Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je u maju 2016. godine, po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna...

Ministarstvo turizma je 2016. podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su “Sber banku”, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade.

Protiv “Sber banke” su u Rusiji podnijeli tužbu jer je, kako su naveli, oštetila njihove firme u toj državi zbog garancije.

Bonus video: