MF: Negativna ocjena DRI mogla biti i blaža

Nisu obrazlagali utvrđene nepravilnosti o dijeljenju novca mimo propisa o državnoj pomoći i propuste Poreske uprave

3819 pregleda 2 komentar(a)
Potrošačke jedinice unaprijedile rad zahvaljujući preporukama DRI: Radunović, Foto: Boris Pejović
Potrošačke jedinice unaprijedile rad zahvaljujući preporukama DRI: Radunović, Foto: Boris Pejović

Pozitivno mišljenje Državne revizorske institucije (DRI) na finansijsko poslovanje u završnom računu budžeta za 2019. godinu, za Ministarstvo finansija je potvrda da su izvještaj sastavili fer i objektivno, dok za negativnu ocjenu za reviziju pravilnosti završenog računa kažu da je mogla biti eventualno i umjerenija, ali uvažavaju mišljenje DRI.

To je stav saopšten juče iz Ministarstva, dan nakon što je DRI objavila svoj izvještaj u kojem je i na pozitivno mišljenje navedeno više primjedbi i skretanja pažnji.

“Pozitivno mišljenje iskazano finansijskom revizijom ukazuje da je završni račun budžeta za 2019. pripremljen u svim materijalno značajnim aspektima, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave. Prihodi i rashodi prikazani su realno i objektivno u svim materijalno značajnim stavkama i ne sadrže materijalno značajne greške kod iskazivanja rezultata (deficita)”, naveli su iz Ministarstva kojim rukovodi Darko Radunović.

Prihvataju da su dobili negativnu ocjenu u dijelu revizije pravilnosti kojom se vrši kontrola usklađenosti poslovnih aktivnosti i finansijskih transakcija korisnika budžeta sa zakonskim i podzakonskim aktima.

“Ministarstvo finansija uvažava mišljenje DRI, kao jedine mjerodavne institucije, da ocijeni da li su potrošačke jedinice u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu budžetsko poslovanje u Crnoj Gori. Na osnovu preporuka i konstatacija u izvještaju, Ministarstvo finansija smatra da je mišljenje DRI eventualno moglo biti umjerenije, imajući u vidu da su potrošačke jedinice budžeta u velikoj mjeri unaprijedile svoje finansijsko poslovanje, u odnosu na prethodni period, upravo zahvaljujući preporukama DRI. Naravno, navedeno ističemo iz razloga što sa pozicije Ministarstva finansija i Vlade nastojanje je da izvještaji budu ocijenjeni u što boljem svjetlu”, smatraju u MF.

Oni navode dio izvještaja gdje se konstatuje da postoje “određena poboljšanja u usklađenosti sa propisima, ali da i dalje postoje oblasti u kojima se nepravilnosti ponavljaju i koje je neophodno unaprijediti”.

Stav Ministarstva je da će preporuke i mišljenje DRI “doprinijeti daljem unapređenju usklađenosti poslovanja potrošačkih jedinica sa propisima, a samim tim i unapređenju sistema javnih finansija”.

Nisu komentarisali niti obrazložili nepravilnosti koje je utvrdila DRI, a odnose se na dijeljenje novca državnim kompanijama mimo zakona o državnom pomoći, kao i propuste Poreske upravi u naplati višemilionskih iznosa od poreskih dužnika.

Bonus video: