Traže da inspekcija reaguje u Montekargu

Sindikat radnika u osnivanju prijavio poslodavca jer im još nije priznata reprezentativnost

5828 pregleda 10 komentar(a)
Prijavili ga inspekciji: Grbović, Foto: Savo Prelević
Prijavili ga inspekciji: Grbović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Sindikata radnika Montekarga AD u osnivanju, Rajko Maraš, prijavio je Upravi za inspekcijske poslove poslodavca i izvršnog direktora preduzeća Muradifa Grbovića i tražio od inspekcije nadzor jer im još nijesu razmatrali zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti druge sindikalne organizacije u toj državnoj firmi.

Sindikat radnika u osnivanju, koji je početkom ove godine izgubio reprezentativnost, i ranije je javno spočitavao Grboviću to što im u skladu sa zakonskom procedurom ne priznaje reprezentativnost,

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić usvojio je nedavno žalbu Sindikata radnika Montekarga u osnivanju i naložio poslodavcu da u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti sindikata sprovede postupak po zahtjevu.

Nezadovoljni su jer poslodavac nije do 14. oktobra ove godine, kada je bio krajnji rok, pokrenuo postupak za utvrđivanje reprezentativnosti novog sindikata u preduzeću. Zato su tražili da reaguje inspekcija.

Maraš se 21. avgusta ove godine žalio Ministarstvu rada i socijalnog staranja zbog prethodno nesprovedenog postupka, a sa žalbom je upoznat i Odbor direktora Montekarga na sjednici 15. septembra.

Ministar rada je ocijenio da poslodavac nije u potpunosti sproveo propisani postupak utvrđivanja reprezentativnosti druge radničke organizacije u kompaniji.

Bonus video: