Sjednica lokalnog parlamenta u Bijelom Polju: Usvojen rebalans budžeta u iznosu od 13 miliona eura

Sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić je objasnila da je rebalans budžeta nužan zbog situacije koju je prouzrokovala pandemija Covid-19, te da je nakon niza konsultacija i sastanaka sa predstavnicima Ministarstva finansija, predsjednik Opštine Petar Smolović donio odluku o njegovoj izmjeni

2072 pregleda 1 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Prije početka 15. Sjednice lokalnog parlamenta kojoj prisustvuje 32 odbornika, predsjednik SO Abaz Dizdarević saopštio je da je Nemša Omerhodžić (DPS) prihvatila odbornički mandat Admira Mustajbašića, te da je umjesto Zorana Boškovića (SNP) koji je podnio ostavku, izabran Vidran Kljajević.

Zbog epidemioloških mjera sjednica se održava u Centru za kulturu a na dnevnoj redu su 33 tačke.

Većinom glasova (24) usvojen je rebalans budžeta u iznosu od 13.005.199,20 eura. Protiv je bilo 7, a uzdržanih dva odbornika.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić je objasnila da je rebalans budžeta nužan zbog situacije koju je prouzrokovala pandemija Covid-19, te da je nakon niza konsultacija i sastanaka sa predstavnicima Ministarstva finansija, predsjednik Opštine Petar Smolović donio odluku o njegovoj izmjeni.

“Predloženim rebalansom budžet je planiran u iznosu od 13.005.199,20 eura, što je nešto više od dva miliona eura manje, u odnosu na dosadašnji, koji je iznosio 15.650. 000 eura”, kazala je Nuhodžić, podsjećajući da je za tekuću budžetsku potrošnju planirano 6.400.073 eura, otplatu duga 3.639.516 eura, a kapitalni budžet 2.965.609,20 eura.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da je budžet objektivan, ekonomičan i održiv, ističući da je su rebalansom budžeta uspjeli da zaštite socijalno ugrožene kategorije, ali i da obezbijede uslove za dalji ekonomski razvoj, te da je budžet objektivan, ekonomičan i održiv.

“Nismo dirali socijalna davanja, nijesmo smanjili izdvajanja za SUBNOR, boračke i invalidske organizacije, sredstva za novorođenčad. Na drugoj strani, povećali smo izdvajanja za poljoprivrednike i Crveni krst”, kazao je Smolović, dodajući da će manje novca ipak dobiti pojedine sportske i ustanove kulture, jer su određene manifestacije otkazane i odložene.

Bonus video: