Zvanični uvoznici cigareta na mukama: Legalna prodaja pala za 20 odsto

Ima uvoznika koji vraćaju akcize jer ne mogu da prodaju cigarete
189 pregleda 10 komentar(a)
Cigarete na sivom tržištu, Foto: Savo Prelević
Cigarete na sivom tržištu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.01.2018. 19:28h

Tokom novembra i decembra na trafikama je pala prodaja cigareta za oko 20 odsto, a nekim uvoznicima su proizvođači vratili akcizne markice jer cigarete ne mogu da prodaju. Pad je nastavljen nakon što su od 1. januara ponovo povećane akcize na cigarete”, tvrdi za “Vijesti” sagovornik sa legalnog tržišta cigareta.

Istovremeno, crno tržište svakim danom cvjeta sve više, a nelegalne cigarete prisutne su i “ispod tezge” u manjim maloprodajnim objektima širom Crne Gore.

Razlog za bujanje nelegalne prodaje cigareta je to što su najjeftinije cigarete u legalnoj prodaji tri puta skuplje od sličnih kod švercera.

Prošle godine akciza je povećana dva puta, najprije u aprilu, pa u avgustu, tako da su crnogorski magacini zajedno sa decembarskim najmanje tri puta vanredno punjeni cigaretama zbog čega zvanična statistika na kraju kalendarske 2017. ne daje pravu sliku o onome što se zapravo dešavalo u konačnoj prodaji.

Iz Ministarstva finansija saopštili su “Vijestima” da je prema Monstatu, u period januar - novembar 2017. uvezeno duvana i proizvoda od duvana u vrijednosti od 13,6 miliona, što je 18,8 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

“Ministarstvo finansija ne raspolaže podacima o prodaji”, saopštili su iz ovog resora.

Iz Agencije za duvan “Vijesti” juče nijesu mogle dobiti podatke o prodaji za 2017. jer se još obrađuju, ali je uoči Nove godine iz ove institucije saopšteno da je za 11 mjeseci lani, prema podacima veletrgovaca, prodato manje za oko 2,5 odsto cigareta nego u istom periodu lani.

Novo poskupljenje od 1. januara 2018. iznosilo je od 30 do 50 centi po paklici.

„Primjenom zakonskih rješenja kod oporezivanja cigareta ističemo da na maloprodajnu cijenu cigarete po paklici čija maloprodajna cijena iznosi 2,10 eura ukupno poresko opterećenje (akciza i PDV) iznosi 1,83 eura od čega se na akcizu odnosi 1,47 eura, a na PDV 0,36 eura, odnosno ukupno akcizno opterećenje po kilogramu iznosi 73,5 eura, dok taj minimum u EU iznosi 90 eura“, naveli su iz Ministarstva finansija.

Opterećenje dažbina po prodajnoj cijeni paklice cigareta iznosi dakle oko 87 odsto. Sagovornik “Vijesti” sa legalnog tržišta tvrdi da računica iz ovog resora nije baš najkorektnija i da je opterećenje dažbinama (PDV-om i akcizom) cigarete koja košta 2,5 eura oko 81 odsto ili dva eura.

Na pitanje kakve je efekte na budžetske prihode imalo prošlogodišnje dvostruko povećanje akcize, iz Ministarstva su odgovorili da će prema planu po rebalansu za 2017. godinu akcize “biti naplaćene u iznosu 225,6 miliona eura što je za oko 43 miliona više u odnosu na naplatu akciza 2016. godine i više za 15,1 miliona eura u odnosu na plan prema Zakonu o budžetu za 2017.”

Međutim, ukoliko se zadrži pad legalne prodaje od 20 odsto, država od akciza može dobiti i manje nego ranije.

Bonus video: