Za minimalne potrebe domaćinstva 646 eura

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 277,3 eura, što je neznatno manje, a za neprehrambene proizvode i usluge 368,8 eura i to 1,2 odsto više u odnosu na avgust

2822 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u septembru je iznosila 646,1 euro, što je 0,7 odsto više u odnosu na avgust, podatak je Uprave za statistku (Monstat).

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 277,3 eura, što je neznatno manje, a za neprehrambene proizvode i usluge 368,8 eura i to 1,2 odsto više u odnosu na avgust.

Minimalna potrošačka korpa za četvoročlano domaćinstvo se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Iz Monstata navode da je minimalna potrošačka korpa u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

Bonus video: