U Privrednom sudu 1. decembra o raskidu ugovora o eksploataciji šume

Brkovićeva "Vektra Jakić" tužila državu

Vrijednost ovog spora još nije utvrđena, a niz okolnosti i prethodne dvije odluke Izvršnog odjeljenja Privrednog suda protiv države, kao i paralelni sudski postupak koji se vodi u Upravnom sudu, doprinijeli su da se jučerašnje ročište odgodi

3051 pregleda 2 komentar(a)
Vlada utvrdila da “Vektra Jakić” krši ugovor duži period (arhiva), Foto: Goran Malidžan
Vlada utvrdila da “Vektra Jakić” krši ugovor duži period (arhiva), Foto: Goran Malidžan

Pljevaljska kompanija “Vektra Jakić”, u vlasništvu kontroverznog biznismena Dragana Brkovića, tužila je Privrednom sudu Crne Gore državu, odnosno Ministarstvo poljoprivrede zato što je njemu podređena Uprava za šume jednostrano 24. maja prošle godine raskinula ugovor o koncesiji i eksploataciji šume.

Vrijednost ovog spora još nije utvrđena, a niz okolnosti i prethodne dvije odluke Izvršnog odjeljenja Privrednog suda protiv države, kao i paralelni sudski postupak koji se vodi u Upravnom sudu, doprinijeli su da se jučerašnje ročište odgodi za 1. decembar.

Parnična sutkinja Nataša Bošković naložila je advokatici “Vektre Jakić” Mileni Jovović da se u roku od osam dana izjasni o odgovoru na tužbu koji je dostavila predstavnica zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore Milanka Rakočević.

Koncesioni ugovor sa “Vektrom Jakić” je raskinut na osnovu prethodne saglasnosti Vlade, uz obrazloženje da je Brkovićeva kompanija, koja je poreski dužnik, prekršila pet obaveznih stavki iz ugovora i to u dužem vremenskom periodu.

U “Jakiću” ocjenjuju da Uprava za šume nije bila nadležna da raskine ovaj ugovor i da se može osporavati samo pred arbitražom ili nadležnim sudom.

Privremena mjera u korist kompanije

“Vektra Jakić” se žalila resornom Ministarstvu poljoprivrede, a kada je žalba odbijena, tužbu podnijela Upravnom sudu, koji u konačnom tome još nije odlučio.

Istovremeno, 25. septembra 2019, izvršno odjeljenje Privrednog suda donijelo je privremenu mjeru u korist Brkovićeve firme.

Izvršna sutkinja Nataša Sekulić je krajem septembra 2019. donijela, dakle, privremenu mjeru kojom je zabranila državi “da ometa “Vektru Jakić”, u nesmetanom korišćenju i vršenju prava korišćenja šume u državnoj svojini”, a po osnovu ugovora koji je država zaključila sa “Vektrom Jakić” u aprilu 2007. godine.

Istom privremenom mjerom sutkinja Sekulić, koja je godinama zamjenica predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, je “zabranila državi da preduzima radnje koje mogu nanijeti štetu “Vektri Jakić”.

Država Crna Gora je protiv te privremene mjere podnijela prigovor koji je vijeće Privrednog suda, kojim je predsjedavao Blažo Jovanić, odbilo kao neosnovan.

To znači da sve dok se ne okonča parnica, uključujući i eventualni postupak pred Vrhovnih sudom koji može trajati godinama, Brkovićeva “Vektra Jakić” može nesmetano da koristi šume u državnoj svojini, a država ne može ništa da preduzima.

Preporučujemo za Vas