Verica Maraš zatražila da je razriješe funkcije direktorke

Glavni kandidat za vršioca dužnosti novog izvršnog direktora je njen prvi saradnik, Miroslav Vuković, direktor Sektora za pravne i opšte poslove

66194 pregleda 2159 reakcija 119 komentar(a)
Maraš, Foto: Savo Prelević
Maraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.10.2020. 18:31h

Izvršna direktorica "13. jul - Plantaža" Verica Maraš obratila se Odboru direktora te kompanije da je razriješi dužnosti na lični zahtjev.

Sjednica Odbora direktora na kojoj će vjerovatno biti udovoljeno tom zahtjevu i biti imenovan novi vršilac dužnosti izvršnog direktora "Plantaža", prema informacijama "Vijesti", biće održana u petak, 23. oktobra.

Glavni kandidat za vršioca dužnosti novog izvršnog direktora je njen prvi saradnik, Miroslav Vuković, direktor Sektora za pravne i opšte poslove.

Maraš je zvanično saopštila da je podnijela zahtjev iz objektivnih razloga.

"Obraćam se Odboru direktora zahtjevom da me sa funkcije izvršnog direktora Kompanije 13. Jul-Plantaže a.d. Podgorica razriješite iz objektivnih razloga, koji se prvenstveno i isključivo odnose na novonastale okolnosti, odnosno na nedavne političke promjene koje su nastupile nakon parlamentarnih izbora, održanih 30.08.2020. godine, i koje izvjesno i očekivano moraju imati za posljedicu i moje razrješenje sa ove funkcije. U takvoj situaciji, rukovodeći se razlozima očuvanja kompanijskih interesa, obezbjeđenjem kontinuiteta i stabilnosti njenog poslovanja, predlažem da za novog izvršnog direktora, koji će osim nespornih profesionalnih i stručnih kvaliteta uživati i odgovarajući politički legitimitet - što je bio slučaj i prilikom mog postavljenja na funkciju izvršnog direktora - imenujete Miroslava Vukovića, direktora Sektora pravnih i opštih poslova", navela je Maraš u obraćanju Odboru direktora, kako je saopšteno iz "Plantaža".

Ona je podsjetila da je tokom 13 godina, koliko je bila na poziciji izvršnog direktora, ostvaren prihod od preko 400 miliona eura, od čega preko 180 miliona eura na inostranim tržištima u preko 40 zemalja svijeta. Ostvarena je, dodaje, bruto dobit od 32 miliona eura, odnosno godišnje u prosjeku oko 2,7 miliona eura.

"Proizvedeno je: preko 260 mil.kg vinskog i stonog grožđa (prosječno godišnje 20,0 mil. kg), preko 15 mil.kg breskve (prosječno godišnje 1,2 mil. kg), preko 190 mil. flaša vina i prirodnih rakija (prosječno godišnje 14,6 mil. flaša), preko 1 mil.kg ribe (prosječno godišnje 0,7 mil. kg), preko 5 mil. komada loznih kalemova (prosječno godišnje 400.000 kom); Investirano je 42 mil.€ i podignuto preko 800ha novih zasada vinograda, voćnjaka i maslina", navodi Maraš.

U budžet države i lokalnih samouprava, kako je dodala, uplaćeno je više od 110 miliona eura poreza, doprinosa i drugih dažbina, prosječno godišnje jedna trećina prihoda, "bez bilo kakve podrške od strane države u vidu subvencija, grantova ili izdatih garancija". "Time su isplaćene obaveze za u prosjeku preko 1.200 zaposlenih na mjesečnom nivou, sa prosječnom neto zaradom od preko 700€ i sa značajno poboljšanom kvalifikacionom strukturom zaposlenih u korist visoko stručnog kadra", dodaje Maraš.

Ona je kazala da navedeni, kao i "mnogi drugi pokazatelji", ukazuju da su njen rad i ostvareni rezultati bili usmjereni na očuvanje i jačanje kompanijskog brenda i podizanje životnog standarda zaposlenih.

"Imajući u vidu navedeno, smatram da na ovaj način nesumnjivo štitim kompanijske interese, ispoljavam etički odnos i stvaram novi osnov za buduću kompanijsku perspektivu i nadolazeće poslovne izazove", zaključila je Maraš.

Bonus video: