Može nova pozajmica kod Svjetske banke

Nije precizirano o kolikom iznosu se radi

12853 pregleda 14 komentar(a)
Sa jednog od sastanaka Radunovića i Salinasa, Foto: Gov.me
Sa jednog od sastanaka Radunovića i Salinasa, Foto: Gov.me

Crna Gora je ispunila sve uslove za dobijanje novog aranžmana od Svjetske banke (SB) i u narednom periodu se očekuje njegovo zaključenje, saopštili su predstavnici Svjetske banke delegaciji Centralne banke (CBCG) i Ministarstva finasija, ozvaničeno je nakon sastanka.

Nije precizirano o kolikom iznosu se radi.

DPL aranžman je SB kreirala kao podršku zbog pandemije koronavirusa i ta pozajmica je predviđena ovogodišnjim rebalansom budžeta.

Crnogorska delegacija je, u nastavku redovnih jesenjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i SB, na sastanku sa potpredsjednicom SB za Evropu i Centralnu Aziju Anom Bjerde i izvršnim direktorom SB Koenom Davidseom, razgovarala o makroekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, posebno o posljedicama pandemije kovid-19.

Crna Gora je prethodnih godina za podršku budžetu od SB dobila dvije garancije od po 80 miliona eura koje su iskorišćene za zaduženje države u iznosima od po 250 miliona eura, pod povoljnijim uslovima i sa nižom kamatnom stopom, a taj novac je nadomjestio manjak u državnoj kasi.

“Crnogorska delegacija održala je sastanak sa direktoricom Međunarodne finansijske korporacije (IFC), grupacije SB, za Evropu i centralnu Aziju, Wiebke Schloemer. Guverner CBCG Radoje Žugić otvorio je pitanje obezbjeđivanja izvora finansiranja za mikrofinansijske institucije u Crnoj Gori, što bi doprinijelo snižavanju kamatnih stopa koje nude mikrofinansijske institucije u zemlji, a koje trenutno predstavljaju veliko opterećenje za njihove klijente...“, piše u zajedničkom u saopštenju CBCG i Ministarstva finansija, kojim rukovodi Darko Radunović.

Crnogorska delegacija razgovarala je i sa šefom Misije MMF-a za Crnu Goru Srikantom Seshadrijem. Šef kancelarije SB za Crnu Goru je Emanuel Salinas.

Bonus video: