Ministarstvo poljoprivrede: Isplaćeno još 272 hiljade eura za izdig stoke na katune

„Od ukupnog broja korisnika, najviše ih je iz sjevernog regiona, odnosno 1,29 hiljada ili 78,94 odsto, od čega najviše u Bijelom Polju 197, Beranama 174 i Plužinama 113“, navodi se u saopštenju

2446 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je u ovoj godini poljoprivrednicima premije za izdig stoke na katune u iznosu od 272,61 hiljadu eura.

Iz Ministarstva je saopšteno da je u okviru te mjere definisane Agrobudžetom, tokom ove godine pravo na podršku ostvarilo 1,64 hiljade poljoprivrednih proizvođača iz 22 crnogorske opštine, koji su sa 85,83 hiljade grla stoke, boravili na crnogorskim katunima.

„Od ukupnog broja korisnika, najviše ih je iz sjevernog regiona, odnosno 1,29 hiljada ili 78,94 odsto, od čega najviše u Bijelom Polju 197, Beranama 174 i Plužinama 113“, navodi se u saopštenju.

U centralnom regionu podršku je, kako se dodaje, ostvario 341 korisnik ili 20,82 odsto, gdje je najviše korisnika iz opštine Nikšić, odnosno njih 207.

„Očekivano, najmanji broj podržanih zahtjeva bio je iz primorskih opština, ukupno četiri ili 0,24 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da je osnovni cilj te mjere podrška tradicionalnom načinu stočarstva. Takođe, implementacija te mjere doprinosi očuvanju i održivom korišćenju prirodnih resursa, održivom gazdovanju poljoprivrednim zemljištem, zaštiti životne sredine i očuvanju biodiverziteta.

„Pravo na podršku kroz ovu mjeru ostvarila su gazdinstva koja su registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstva i koja najmanje tri mjeseca u kalendarskoj godini drže stoku na crnogorskim katunima“, navodi se u saopštenju.

Podrška se isplaćuje po uslovnom grlu. Minimalan broj za podršku je pet uslovnih grla. Pod jednim uslovnim grlom smatra se krava, vo, dvoje junadi, deset ovaca, deset koza i konj. Osnovna premija po uslovnom grlu iznosila je 12 eura i uvećana je u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosila deset eura.

„Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastaviće sa implementacijom ove mjere podrške, a sve u cilju očuvanja planinskih pašnjaka i katunskog načina stočarenja“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: