Verica Maraš ostaje u Plantažama, izabran direktor kojeg je predložila

Iz Plantaža saopštili da Maraš razrješenje “nije uslovljavala otpremninom”, ali ne i kakva su joj prava data menadžerskim ugovorom u slučaju ličnog zahtjeva da je razriješe

18264 pregleda 136 reakcija 33 komentar(a)
Maraš, Foto: Boris Pejović
Maraš, Foto: Boris Pejović

Dugogodišnja izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš nije od juče na toj funkciji, ali ostaje u većinski državnoj kompaniji.

Odbor direktora je za njenog nasljednika imenovao direktora Sektora pravnih i opštih poslova Miroslava Vukovića, kojeg je Maraš predložila.

Predsjednik Odbora direktora Plantaža Božo Mihailović potvrdio je telefonski "Vijestima" da će Verica Maraš "ostati u firmi raspoređena na drugom radnom mjestu", ne precizirajući kojem i da li se radi o savjetničkom.

Na pitanja "Vijesti" kompaniji od četvrtka nije odgovoreno da li ostaje ili napušta Plantaže nakon 13 godina na direktorskoj poziciji.

Iz Plantaža je, nakon jučerašnje sjednice Odbora, saopšteno da Maraš razrješenje "nije uslovljavala bilo kakvom otpremninom", ali ne i kakva su joj prava data menadžerskim ugovorom u slučaju sopstvenog zahtjeva da je razriješe, s obzirom da je njime omogućeno da pri odlasku sa funkcije može računati na otpremninu do 250 hiljada eura. "Vijestima" na to pitanje nije odgovoreno.

Drugačija je situacija kada ostaje u kompaniji na drugom radnom mjestu, ukoliko se i to ne promijeni.

Funkcionerka DPS-a u Podgorici je tražila razrješenje "iz objektivnih razloga, vođenim interesima kompanije i novonastalim okolnostima nakon parlamentarnih izbora". Time je preduprijedila da je smijeni nova vlast koja je stava da ona treba da ode i da odgovora, ocjenjujući da je predvodila uništavanje jednog od najznačajnijih preduzeća. Maraš je zadovoljna kako je predvodila kompaniju, a Odbor direktora joj se juče zahvalio "na dosadašnjoj profesionalnoj saradnji i postignutim rezultatima".

Vuković u partiji bliskoj DF-u

Novi izvršni direktor Miroslav Vuković je član Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKPCG), koja je posredstvom DNP-a postala članica koalicije "Za Budućnost Crne Gore" u kojoj je dominantan DF.

Da je član JKPCG potvrđeno je iz te stranke, koja tvrdi da će Vuković "profesionalnim angažovanjem zaustaviti svaki pokušaj privatizacije i pljačke Plantaža".

Maraš, kada ga je javno predložila, saopštila je da će Vuković “osim nespornih profesionalnih i stručnih kvaliteta, uživati i odgovarajući politički legitimitet”, što je bio slučaj i prilikom njenog postavljenja.

Za imenovanje Vukovića 2018. godine za direktora Sektora za pravne i opšte poslove, umjesto bivše direktorice Stojanke Asanović, najviše je zaslužan njegov školski drug Veselin Đurišić, direktor prodaje Plantaža, o čemu su „Vijesti“ svojevremeno pisale.

Saveljić: Vuković neće tužiocu prijaviti aktere afera

Bivša finansijska direktorka Plantaža i funkcionerka URA Valerija Saveljić se u reakciji na jučerašnje imenovanje novog direktora pita zašto Verica Maraš bira Vukovića za nasljednjika.

“Vuković je u Plantaže došao prije par godina, zahvaljujući direktoru prodaje Veselinu Đurišiću, a samo zbog toga što je njegov školski drug i prijatelj. U suštini, Đurišić je čitavo vrijeme glavni u Plantažama, a ispred sebe samo postavlja odgovorna lica… Miroslav Vuković nikada neće tužiocu prijaviti, niti procesuirati Vericu Maraš, niti Veselina Đurišića, koji su glavni akteri niza afera u kompaniji”, tvrdi Saveljić.

Bonus video: