Najavljena prodaja Titeksa: Transakcije uvertira za zatvaranje Trenda?

Bivši Titeks obuhvata 120 hiljada kvadrata zemljišta za koje se pravi DUP koji će omogućiti izgradnju stambenih zgrada
105 pregleda 1 komentar(a)
titeks, Foto: Zoran Đurić
titeks, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.01.2018. 14:19h

Društvo "Butterfly finanace" koje upravlja Zatvorenom investicionim fondom Trend proširilo je dnevni red predstojeće vanredne skupštine akcionara fonda zakazane za 17. januar i predložilo akcionarima da se odobri prodaja svih njihovih akcija (61,6 odsto) u PLC Morača (bivši Titeks) po cijeni ne nižoj od dva eura, a zemljište fonda u zaleđu ulcinjske plaže da se unese kao kapital u preduzeće HTP Korali iz Sutomora.

Kako saznaju „Vijesti“ nezvanično, obavljanje ove dvije transakcije su moguće samo uvertira za predstojeću likvidaciju Zatvorenog investicionog fonda Trend, u narednom periodu.

Prostor bivšeg Titeksa obuhvata oko 120 hiljada kvadrata, a za njega je prošle godine počela izrada urbanističkog plana koji predviđa izgradnju stambenih zgrada. U katastru je upisano da je vlasnik zemljišta glavni grad, a da je sadašnji PLC Morača samo korisnik. Iz kompanije su ranije od Savjeta za privatizaciju tražili potvrdu da je zemljište bilo dio procjene imovine kompanije u trenutku masovne vaučerske privatizacije, a ako je dobiju moći će zemljište da uknjiže na sebe.

ZIF Trend, od posljednjeg kvartala prošle godine, dvotrećinski gazduje građevinska kompanija Zetagradnja, u vlasništvu biznismena Blagote Radovića, sa više povezanih lica sa kojima je potpisala Ugovor o zajedničkom djelovanju i koji imaju ukupno 127,6 miliona ili 66,81 odsto akcija.

ZIF Trend je kao hipotekarni dužnik, prema onom što piše u oblazloženju odluke o unosu zemljišta iz KO „Štoj“ u Ulcinju u sutomorske „Korale“, 21. novembra prošle godine potpisao Ugovor o izmirenju obaveza i isplatio hipotekarnom povjeriocu Heta Asset Resolution iznos od 2.480.000 eura, kao i iznos od 10.000 eura javnom izvršitelju Ivanu Petroviću, čime je ovaj dug u cjelosti namiren.

“Nakon što se brisanje navedene hipoteke sprovede u katastru nepokretnosti, stiču se uslovi da HTP Korali AD Sutomore, koje je društvo u 100 odsto vlasništvu ZIF Trenda, na skupštini akcionara usvoji Odluku o povećanju kapitala predmetnom imovinom“, navodi se između ostalog u obrazloženju predložene odluke.

Sa Zetagradnjom su među akcionarima ZIF Trend povezane firme Pearlsa sa 4,66 odsto akcija, zatim Zetagradnja-Beograd sa 4,79 odsto, MB Investment sa 4,95 odsto, Filan Company 4,79 odsto, PG Projecting 4,85 odsto, Montenegro Petrol 3,03 odsto i Otvoreni investicioni fond Trend sa 3,66 odsto akcija.

Bonus video: