Ponovo o stečaju u Lipovu 1. februara

Sudija je odlučio da "pretvori" postupak, jer je u međuvremenu ova članica Atlas grupe platila dio poreskog duga
171 pregleda 1 komentar(a)
Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 12.01.2018. 19:24h

Ročište po zahtjevu Poreske uprave da se uvede stečaj u fabrici vode Lipovo u Kolašinu biće ponovo otvoreno 1. februara, kazao je “Vijestima” sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić.

Sudija ima pravo da već završeno ročište “pretvori” ukoliko se u međuvremenu došlo do novog dokaza ili saznanja. Stečajni sudija tu odluku je donio pozivajući se na član 119, stav dva, sudskog poslovnika, a nakon javno objavljenih informacija iz Poreske uprave da je dužnik prije više od mjesec platio dio duga i nagovijestio mogućnost da će određenom dinamikom uz saglasnost povjerioca platiti i ostatak duga.

Anđelić je objasnio „Vijestima“ juče da će na predstojećem ročištu provjeriti sve informacije i od Centralne banke Crne Gore pribaviti novi izvod o stanju na računima dužnika.

U Privrednom sudu je prije skoro dva mjeseca okončana rasprava o zahtjevu Poreske uprave da se pokrene stečajni postupak, u Fabrici vode Lipovo u Kolašinu zbog duga od 341 hiljada eura.

Dužnik je, kako su to “Vijesti” nedavno objavile, u međuvremenu, platio dio duga i nagovijestio da će određenom dinamikom platiti i ostatak, a sve u cilju izbjegavanja stečaja.

Fabrikom vode Lipovo gazduje kompanija Atlas invest, iz Atlas grupacije Duška Kneževića i javnosti nepoznata arapska firma Mega Gulf Investments Holding iz Dubaija.

Bez obzira na podnijetu inicijativu za pokretanje stečaja, PU je u međuvremenu, kao i kod svih ostalih poreskih obveznika, nastojala da izvrši naplatu poreskog potraživanja.

Dužnik je završio uplatu jednog dijela obaveza, a u PU su upoznati sa njihovim planovima za uspostavljanje dinamike daljeg izmirivanja dospjelih obaveza. Iz Poreske uprave, međutim, uoči Nove godine nijesu planirali da povuku zahtjev za uvođenje stečaja sve dok dužnik ima prispjela, a neizmirena potraživanja.

Poreska uprava je od kraja februara 2016. godine pokušala prinudno da naplati svoje potraživanje u iznosima od oko 286 hiljada i oko 55 hiljada eura, ali im to nije pošlo za rukom.

Kolašinska Fabrika vode bila je u blokadi zbog duga od 382,9 hiljada eura. Blokada, prema podacima saopštenim na zaključnom ročištu 13. oktobra prošle godine, trajala je neprekidno od 25. februara 2016. godine.

Punomoćnica Fabrike vode Bojana Mitrović saopštila je tada “da su voljni da plate dug određenom dinamikom i da su sa predstavnikom Poreske uprave vođeni razgovori” tim povodom.

Fabrika vode Lipovo iz Kolašina, u kojoj se flašira voda “akva monta”, prethodno nije aplicirala za reprogram poreskih obaveza koji je država omogućila zainteresovanim poreskim dužnicima.

Bonus video: