Savjetnici Verici direktorska plata

Stav Odbora je da bivša izvršna direktorica treba do daljeg da ima zaradu direktora sektora, odgovaraju iz Plantaža. To znači da može imati oko 2.300 eura, koliko prima novi direktor, ili i znatno više s obzirom da od njega ima veći minuli staž

41657 pregleda 304 reakcija 58 komentar(a)
Maraš, Foto: Boris Pejović
Maraš, Foto: Boris Pejović

Novi izvršni direktor kompanije 13. jul - Plantaže Miroslav Vuković zadržao je pravo da mu na toj poziciji bude zarada koju je imao na radnom mjestu direktora sektora (pravnih i opštih poslova), a koja je iznosila 2.300 mjesečno, sa obračunatim minulim radnim stažom.

To je potvrđeno iz većinski državnog preduzeća.

Iz Plantaža je “Vijestima”, na interesovanje kolika će zarada biti sadašnjoj savjetnici Verici Maraš, odgovoreno da je i stav Odbora direktora da bivša izvršna direktorica treba do daljeg da ima zaradu direktora sektora, saglasno odluci kojom je raspoređena na to mjesto.

Nijesu precizirali iznos, niti odgovorili hoće li zarada Verice Maraš ubuduće biti veća od mjesečne zarade izvršnog direktora Miroslava Vukovića, s obzirom da od njega ima veći minuli staž.

Maraš je u petak na svoj zahtjev razriješena funkcije izvršne direktorke i postavljena, prema saopštenju iz kompanije od subote, “na poslove savjetnika”.

Plantaže: Smanjićemo troškove za zarade

„Iznos zarade direktora sektora utvrđuje se primjenom konkretne preporuke Ministarstva finansija, koje je zauzelo stav da menadžere u državnim kompanijama treba nagrađivati do maksimalnog iznosa od tri prosječne zarade u kompaniji, što je u konkretnom slučaju ispoštovano. Podrazumijeva se da prethodne informacije o zaradama treba posmatrati kao trenutno stanje u kompaniji, koje će ubrzo biti korigovano smanjenjem ukupnih troškova za zarade zaposlenih“, istakli su iz Plantaža.

Prosječna mjesečna zarada u ovoj kompaniji, koja se uzima u računicu na osnovu prošlogodišnjeg prosjeka, iznosi oko 740 eura.

Zbog epidemije koronavirusa, Odbor direktora preduzeća u prvoj polovini ove godine donio je odluku o smanjenju zarada, nakon osuda u javnosti da direktorica Plantaža ima neuporedivo veću zaradu od vrha države, menadžera u uspješnijim kompanijama... Tada je plata izvršne direktorice smanjena sa preko 7.300 eura na nešto više od 3.500 eura, prema dostupnim podacima, odnosno sa osam na četiri prosječne mjesečne zarade u kompaniji.

Potom je saopšteno da je kompanija uvažila preporuke Ministarstva finansija, koje je zauzelo stav da menadžeri u državnim kompanijama treba da imaju maksimum tri prosječne zarade u kompaniji, koliko iznosi i Maraševoj.

Nema pravo na otpremninu

„Razrješenjem g-đe Maraš, do kojeg je došlo na njen lični zahtjev, posljedično je otkazan ugovor o radu izvršnog direktora. Jedna od posljedica prestanka ugovornog odnosa iz osnova ugovora o radu izvršnog direktora odnosi se na gubitak prava na potraživanje otpremnine. Preciznosti radi, potrebno je navesti da osnovom ugovora o radu od 27. marta 2018. godine, koji je regulisao odnose između g-đe Maraš i kompanije, bivša izvršna direktorica nije imala pravo na isplatu otpremnine. Nadamo se da ova informacija ukida potrebu da se u nastavku komunikacije sa vašom medijskom kućom dalje elaboriraju pitanja nepostojećih otpremnina bivših izvršnih rukovodilaca“, naveli su iz kompanije.

“Vijestima” o tome nije odgovoreno početkom septembra iz kompanije, kada su prvi put upitani, a nije poznato ni kakva prava su donosili eventualni aneksi ugovora, s obzirom da su se nezvanična informacija i procjena odnosili na to da joj menadžerski ugovor garantuje da će u slučaju da bude smijenjena prije isteka mandata dobiti 24 svoje bruto zarade, što bi donijelo oko 250 hiljada eura, imajući u vidu visinu njene tada zvanične zarade. Plantaže tada nisu demantovale informaciju.

Bonus video: