Kinezima plaćeno 713 miliona do kraja avgusta

Oslobađanja od dažbina za CRBC i podizvođače radova na auto-putu iznose 232,3 miliona do kraja jula ove godine

16147 pregleda 58 reakcija 3 komentar(a)
Kasni gradnja prve dionice od Smokovca do Mateševa, Foto: Luka Zeković
Kasni gradnja prve dionice od Smokovca do Mateševa, Foto: Luka Zeković

Izvođaču radova na prvoj dionici auto-puta Smokovac-Mateševo, kineskoj kompaniji CRBC, plaćeno je 713 miliona eura do kraja avgusta ove godine, pokazuju javni i podaci koje je nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dobila od Ministarstva finansija.

Projekat auto-puta se najvećim dijelom finansira iz kredita kineske državne EXIM banke, a dio iz budžeta Crne Gore.

Vlada počinje da otplaćuje kineski kredit sredinom naredne godine. Prema zvaničnim podacima, oslobađanja od dažbina za izvođača i podizvođače radova iznose 232,3 miliona do kraja jula ove godine. Podaci ASP-a ukazuju da je do kraja avgusta iz kineskog kredita bilo povučeno 572,6 miliona, iskazano u eurima, dok je neangažovano 126,5 miliona eura.

Kamata

„Država je do kraja avgusta za kamate za kineski kredit prikazala plaćanja od 31,8 miliona, a za takse dodatnih 5,2 miliona. Istovremeno, ukupna oslobađanja od dažbina, od početka gradnje dionice auto-puta Smokovac-Mateševo u martu 2015. do kraja jula ove godine, dostigla su sumu od 232,3 miliona eura”, saopštili su iz ASP.

Oslobađanja od PDV-a do kraja jula ove godine iznose 146,3 miliona eura, pokazuju ažurirani podaci ASP-a dobijeni od Poreske uprave.

Istovremeno, oslobađanja od poreza i doprinosa na zarade stranih radnika kod CRBC-a iznosila su 28,5 miliona.

„U pogledu povraćaja akciza na gorivo, ukupan iznos za glavnog izvođača CRBC i podizvođače je do kraja drugog kvartala ove godine (kraj juna) dostigao iznos od 9,5 miliona eura. Podatke je ASP dobila od Uprave carina“, napominju iz ove NVO.

Izvođač i podizvođači, angažovani na projektu, imaju pravo na povraćaj dijela akciza na gorivo.

Dio kolača podizvođačima

Od toga je CRBC-u vraćeno blizu 5,8 miliona, „Bemaxu” oko 2,2 miliona, „Cijevni Komerc” 906 hiljada, „Montenegro Petrolu” 653 hiljade, „Ramelu” 2,9 hiljada, „Kodaru” hiljadu.

Prema ranije objavljenim informacijama „Vijesti”, CRBC je do kraja juna ove godine oslobođen plaćanja carine i PDV-a pri uvozu od 48 miliona. Novi podaci ASP-a pokazuju da su u julu i avgustu ove godine oslobađanja od carine bila neznatna i iznosila su oko 40 hiljada eura.

Kada je ugovaran projekat prve dionice auto-puta, iz tadašnje Vlade su naglašavali da bi kineski kredit bio znatno skuplji da nije ugovoreno oslobađanje plaćanja PDV-a, dok su pojedini ekonomski stručnjaci smatrali da PDV, kao značajan izvor poreskih sredstava, treba da uđe u budžet i postane predmet potrošnje, jer tako utiče na veću stabilnost ekonomije.

„U međuvremenu, nema posebnih ocjena o tome da li je, poslije ovoliko godina realizacije projekta, za finansijski sistem države ipak bilo bolje da nije bilo oslobađanja PDV-a. Prema ugovoru o izgradnji dionice auto-puta, oko 42 kilometra trebalo je da koštaju 809 miliona eura, ali je zbog naknadno utvrđenih ili “zaboravljenih radova” potpisano više aneksa ugovora sa CRBC i drugim kompanijama”, ističu iz ASP-a.

Naknadni radovi su i vodovodna mreža za 14,2 miliona, prva faza petlje “Smokovac” za 30,5 miliona, elektromreža za 38,2 miliona, elektroinstalacije na mostu “Moračica” od 4,8 miliona, dok treba da budu i ugovoreni radovi na priključnim putevima, kao i rekonstrukcija puta od Mateševa do Kolašina. Gradnja prvog dijela auto-puta će kasniti najmanje dvije godine. Umjesto u maju 2019. godine, radovi bi, kako se očekuje, mogli biti završeni do sredine naredne godine.

Kasne radovi za struju duž auto-puta, isplaćeno 15 miliona

Za izgradnju elektromreže duž prve dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, od septembra prošle godine do početka septembra ove godine, isplaćeno je nepunih 15 miliona eura od ugovorenih 38,1 miliona.

Podgorički Novi Volvox je prema tenderu zaključenom u septembru prošle godine, dobio dvije partije radova ukupne vrijednosti 29,4 miliona, dok je budvanski Elektro team dobio jednu partiju vrijednu 8,7 miliona. Posao postavljanja instalacija trebalo je da završe do kraja septembra ove godine.

“Ažurirani podaci ASP-a, dobijeni od Monteputa, pokazuju da je Novom Volvoxu isplaćeno blizu 12,9 miliona, a Elektro Teamu oko dva miliona. Plaćanja u ime Monteputa, koji je sproveo tender, vrši Investiciono-razvojni fond prema ugovoru o kreditu, ali njegova sadržina nije poznata, jer ga je Monteput proglasio poslovnom tajnom”, napominju iz ASP-a.

Najviše radnika u avgustu

Kada je u pitanju broj angažovanih radnika na auto-putu, u junu ove godine ih je bilo ukupno 1.282 radnika, od čega kod kineskog izvođača 778, a kod proizvođača 504 radnika.

U julu je angažovanih bilo 1.202 radnika (kod CRBC 681, a kod podizvođača 521 radnik), a u avgustu 1.554 ukupno angažovanih (kod CRBC 1.006, a kod podizvođača 548 radnika).

NVO ASP je ove podatke dobila od Monteputa

Bonus video: