Montekargo i Grbović kažnjeni 300 eura

Inspekcija izrekla minimalnu kaznu zbog toga što još nije odlučeno o reprezentativnosti drugog sindikata

7707 pregleda 6 komentar(a)
Firma kažnjena 250 eura, a direktor Grbović 50 eura, Foto: Savo Prelević
Firma kažnjena 250 eura, a direktor Grbović 50 eura, Foto: Savo Prelević

Inspekcija rada kaznila je željezničku kompaniju za prevoz robe - Montekargo 250 eura, a izvršnog direktora Muradifa Grbovića, kao odgovorno lice, sa 50 eura, zato što nijesu postupili prema rješenju Ministarstva rada i socijalnog staranja kojim je naloženo pokretanje postupka za utvrđivanje reprezentativnosti druge sindikalne organizacije u toj državnoj firmi, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Inspekcijski nadzor u Montekargu je obavio inspektor rada Vlatko Popović i zbog počinjenih prekršaja pravnom i odgovornom licu izrekao novčane kazne.

Radi se o minimalnim kaznama za nepoštovanje radničkih prava u konkretnom slučaju, a zvaničnu potvrdu o visini izrečenih novčanih kazni nijesmo mogli dobiti iz Uprave za inspekcijske poslove.

“Dalji postupak je u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja koje je dužno da se stara o izvršenju svog rješenja”, navodi se u rješenju koje je potpisao Popović.

Predsjednik Sindikata radnika Montekarga AD u osnivanju Rajko Maraš, prijavio je 15. oktobra Upravi za inspekcijske poslove poslodavca i izvršnog direktora preduzeća i tražio od inspekcije nadzor jer im još nijesu razmatrali zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti radničke organizacije.

Sindikat radnika u osnivanju, koji je početkom ove godine izgubio reprezentativnost, i ranije je javno spočitavao direktoru Grboviću to što im u skladu sa zakonskom procedurom ne priznaje reprezentativnost.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić usvojio je žalbu Sindikata radnika Montekarga u osnivanju i naložio poslodavcu da u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti sindikata sprovede postupak po zahtjevu. Nezadovoljni su sindikalci jer poslodavac nije do 14. oktobra ove godine, kada je bio krajnji rok, pokrenuo postupak za utvrđivanje reprezentativnosti novog sindikata u preduzeću. Zato su tražili da reaguje inspekcija.

Maraš se 21. avgusta ove godine žalio Ministarstvu rada i socijalnog staranja zbog nesprovedenog postupka, a sa žalbom je upoznat i Odbor direktora Montekarga na sjednici 15. septembra.

“Upozorio sam više puta Bord kompanije i pravnu službu da nijesu poštovali rokove, ali sada smo, iako nerado da se firma ne bi izlagala troškovima, bili prinuđeni da prijavimo poslodavca Inspekciji rada. Ovo je moja i firma radnika, a postojeći rukovodioci (koji u krajnjem odlučuju) su tu od danas do sjutra”, rekao je Maraš.

Bonus video: