Pokrenut stečaj u fabrici Lenka

Bjelopoljska firma je prije nekoliko godina bila u stečaju, a u prvoj polovini 2016. potvrđen je plan reorganizacije, koji do danas nije ispunjen, niti bivšim radnicima isplaćena potraživanja
73 pregleda 1 komentar(a)
Lenka radnici, Foto: Vesko Belojević
Lenka radnici, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.05.2018. 08:47h

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić prihvatio je zahtjev bivših radnika bivše bjelopoljske kompanije za proizvodnju obuće Lenka i pokrenuo stečaj u tom preduzeću. Bivši radnici potražuju oko 117 hiljada eura, kao i oko 170.000 eura prema sudskim presudama.

Za stečajnog upravnika imenovan je dosadašnji privremeni upravnik Saša Zejak. Povjerioci su pozvani da u roku od 30 dana prijave svoja obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja.

Bjelopoljska firma je prije nekoliko godina bila u stečaju, a u prvoj polovini 2016. potvrđen je plan reorganizacije, koji do danas nije ispunjen, niti bivšim radnicima isplaćena potraživanja. Prije potvrđivanja plana, Lenka je izmirila obaveze prema Poreskoj upravi čija su potraživanja bila svrstana u drugi isplatni red.

Prema usvojenom planu potraživanja povjerilaca prvog isplatnog reda, među kojima su bili i bivši radnici, trebalo je da budu u cjelosti izmirena do kraja 2016. godine.

Jovanić je utvrdio da je predlog za pokretanje stečaja osnovan, a sud je “zaključio da stečajni dužnik ne postupa prema usvojenom planu reorganizacije, budući da u predviđenom roku nije izvršio namirenje potraživanja povjerilaca prvog isplatnog reda”.

Bonus video: