Za tri investicije u Boki 890 miliona

Uloženo u Porto Montenegro 479 miliona, Porto Novi 290 miliona, a u Luštica Bay 120 miliona eura
314 pregleda 0 komentar(a)
Portonovi, Foto: Portonovi
Portonovi, Foto: Portonovi
Ažurirano: 11.01.2018. 19:11h

U izgradnju prioritetnih projekata u oblasti turizma (Luštica Bay, Porto Novi i Porto Montenegro) do sada je ukupno uloženo oko 890 miliona eura.

Najviše novca do sada je uloženo u projekat Porto Montenegro ( 479 miliona eura), na drugom mjestu je Porto Novi (290 miliona) i na trećem Luštica Bay (120 miliona).

Iz kompanije Oraskom, koja gradi u hercegnovskoj opštini projekat Luštica Bay za “Vijesti” su kazali da su do sada uložili više od 120 miliona eura, što je više od deset odsto ukupne vrijednosti projekta koja je procijenjena na 1,1 milijardu eura.

Projektom Luštica Bay se predviđa izgradnja sedam hotela, dvije marine, više od 1000 stanova, preko 500 gradskih kuća i vila, šampionskog golf terena sa 18 rupa, komercijalno-administrativnog jezgra i ostalih neophodnih sadržaja.

“Polovinom ove godine uslijediće otvaranje marine sa 176 vezova, prve od dvije planirane u Luštici Bay. Zvanično će biti završeno i Marina naselje sa nekoliko stambenih zona sa stanovima, i zonama sa najluksuznijim objektima (porodičnim kućama i vilama), kao i stambeno-poslovnim objektima. Do kraja ljeta 2018. biće otvoren i hotel Čedi Luštica Bay, kao prvi luksuzni hotel sa pet zvjezdica na poluostrvu Luštica i jedan od najvećih u Boki Kotorskoj” rečeno je “Vijestima” iz te kompanije.

Hotel će sadržati 111 soba, internacionalni restoran, cjelodnevni restoran, bar, konferencijski i poslovni centar, kao i otvoreni grijani bazen, spa i fitness centar sa zatvorenim grijanim bazenom i teretanom. U sklopu hotela su i visokokvalitetni maloprodajni i poslovni prostori na šetalištu marine.

Kako su objasnili, novina u napretku grada je i početak radova na različitim lokacijama u Marina naselju, kao i na četiri rupe i vježbalištu na golf terenu, te pripreme za početak izgradnje novog naselja Central kao administrativnog jezgra i gradskog centra čitavog grada.

“Central će se graditi na oko 240 hiljada metara kvadratnih u susjedstvu naselja Radovići. Sa nekoliko hiljada stanovnika, kao prvi novi stalni gradić na crnogorskom primorju Central će predstavljati žilu kucavicu cijele Luštice Bay. Na padini brda odmah iznad Marina naselja i na obodu golf terena, predstavljaće čvorište veza ka ostalim naseljima Luštica Bay, ali i susjednim postojećim naseljima u Krtolima. Stanovi u Centralu su već u prodaji, veoma konkurentni i na domaćem i na regionalnom tržištu”, rekli su iz te kompanije.

Komercijalni, kulturni i javni objekti, među kojima su medicinska ustanova, vatrogasna i policijska stanica, škola za 180 učenika, sve je planirano u Centralu, tako da se omogući boravak 365 dana godišnje.

Od ulaska na tržište 2012. godine do juna ove godine, investicija Portonovi je dostigla 290 miliona eura, dok je tokom ove godine planirano da se ulozi ista ta suma. Ukupna projektovana investicija je 650 miliona eura.

“Ugovorna obaveza je da u prve četiri godine investiramo 52 miliona eura , odnosno 258 miliona za osam godina. Izgradnja Portonovi rizorta je počela 2012. godine i zadovoljni smo učinjenim do sada. Radovi se nastavljaju na više lokacija” kazala je “Vijestima” menadžer za korporativne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje Adrijana Husić.

Prema njenim riječima, građevinski radovi u dijelu donjeg naselja (Lower Village), koje je srce Portonovog, napreduju dobro i zgrade iz toga dijela su vidljive iz okolnih mjesta.

“Radovi na apartmanima u Marini (Marina Apartment Buildings) i Ribarskom doku (Fisherman’s Wharf) su značajno napredovali. Svi grubi radovi na Marini su završeni, a započeli smo rad na neophodnim objektima uz sjeverni dok. Paralelno sa ovim, infrastrukturni radovi za prvi One&Only Hotel u Evropi dobro napreduju i to u nekoliko segmenata”, objasnila je Husić.

U 2018. godini je planirano otvaranje Rizorta sa Marinom, dok očekuju da u 2019. godini bude otvoren i hotel One&Only.

Husić je podsjetila da je Portonovi izašao na internacionalno tržište 2016. godine - predstavljanjem u Londonu je zvanično započeta i prodaja, zatim u UAE i drugim brojnim događajima, kao i učešća na prezentacijama i sajmovima sa ciljem predstavljanja ne samo Rizorta već i Crne Gore kao destinacije.

“Od prošle godine, u prodaji se nalazi 170 jedinica - 119 u Donjem Naselju (Lower Village), 29 apartmana u Marini (Marina Apartments) i 22 u dijelu Ribarskog doka (Fisherman’s Warf)”, rekla je Husić.

Porto Montenegro na ljeto 2019. godine dobija još dvije zgrade

Ukupni finansijski efekti od realizacije projekta Porto Montenegro do sada iznose 479 miliona eura, što je više od ukupno planiranih 450 miliona.

Do sada je realiziovano ukupno 308 miliona eura kapitalnih investicija i 171 milion eura operativnih troškova.

Ti podaci su sadržani u Vladinom informaciji o realizacji prioritetnih projekata iz oblasti turizma za period od oktobra do decembra prošle godine.

Kompanija Adriatic Marinas koja vodi razvoj nautičko-turističkog centra Porto Montenegro u Tivtu, u oktobru je počela izgradnju druge faze rezidencijalnog kompleksa Regent Pool Club Residences, odnosno stambeno-poslovnog objekta nazvanog Baia, kao i gradnju još jedne manjeg rezidencijalno-poslovne zgrade, istočno od tog objekta. Obje nove zgrade prema dinamičkom planu, trebalo bi da budu završene do početka ljeta 2019. godine.

U Vladinoj informaciji piše i da je na projektu Porto Montenegro u kompanijama čiji je osnivač Adriatic Marinas, trenutno radno angažovano 358 zaposlenih od čega su 77 odsto crnogorski državljani, a 23 odsto stranci. U službi obezbjeđenja tivatskog nautičko-turističkog centra radi još 59 radnika kompanije „Securitas“.

Vlada tvrdi da u maloprodajnim i ugostiteljskim objektima u marini tokom zime radi oko 250 zaposlenih, dok je prosječan broj zaposlenih na jahtama koje ovdje zimuju oko 160.

Bonus video: