Deficit budžeta 334 miliona za devet mjeseci

Izdaci budžeta su u periodu od januara do kraja septembra iznosili 1,5 milijardi ili 32,5 odsto BDP-a i u odnosu na planirane veći su 18,6 miliona, odnosno 1,3 odsto.

2329 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Deficit budžeta od januara do kraja septembra iznosio je 333,6 miliona eura ili 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 80,5 miliona više u odnosu na planirani, podaci su Ministarstva finansija.

Prihodi budžeta su za devet mjeseci iznosili 1,17 milijardi ili 25,3 odsto procijenjenog BDP-a, što je 61,9 miliona ili pet odsto manje u odnosu na rebalans budžeta.

„U odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabilježeno je kod poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 59,8 miliona eura ili 13,3 odsto, kao i kod akciza u iznosu od 13,7 miliona ili 8,3 odsto i to usljed značajnog pada turističkog prometa koji je nastavljen i u septembru“, istakli su iz Ministarstva, prenosi Mina biznis.

Navode da je odstupanje zabilježeno i kod kategorije donacije, jer uplata prve tranše od Evropske unije od 28 miliona, kao podrška Crnoj Gori zbog korona krize, nije izvršena, a očekuje se najkasnije do kraja godine. Iz Ministarstva ukazuju da je sprovođenje socio-ekonomskih mjera, u cilju ublažavanja posljedica pandemije po građane i privredu, rezultiralo većom potrošnjom.

Izdaci budžeta su u periodu od januara do kraja septembra iznosili 1,5 milijardi ili 32,5 odsto BDP-a i u odnosu na planirane veći su 18,6 miliona, odnosno 1,3 odsto.

„Razlozi pozitivnog odstupanja rashoda u odnosu na planirane su prvenstveno nastavak isplate subvencija za zarade kao mjere predviđene trećim paketom socio-ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije, izmirenja dijela obaveza shodno zakonskom rješenju po osnovu finansijske konsolidacije nacionalnog avio-prevoznika, kao i finansiranja uvećanih troškova zdravstvenog sistema“, navodi se u izvještaju.

Bonus video: