Za Dom starih još 729.000 eura, Uprava traži oduzimanje licenci projektantima

Izmjena projektne dokumentacije dovela do dodatnih radova, što je povećalo ugovorenu cijenu izgradnje Doma starih u Podgorici

14505 pregleda 2 komentar(a)
“Fidija” izvođač radova, drugi ugovor za dodatne radove potpisan 12. oktobra: Dom starih, Foto: Privatna arhiva
“Fidija” izvođač radova, drugi ugovor za dodatne radove potpisan 12. oktobra: Dom starih, Foto: Privatna arhiva

Ugovorena izgradnja i opremanje Doma starih u Podgorici kasni zbog lošeg projekta i falične revizije projekta, a građevinska kompanija “IGP Fidija”, nakon prvobitno ugovorenih 8.787.071 eura sa bivšom Direkcijom javnih radova (sada Uprava javnih radova) za osnovni ugovor, inkasiraće nakon dva dodatna tendera ukupno još 728,8 hiljada eura za naknadne radove.

Kompanija je u vlasništvu biznismena Joka Blagojevića.

Prema osnovnom ugovoru, rok za završetak radova je bio 30 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, što je probijeno nekoliko mjeseci, pa su ugovoreni novi rokovi.

Iz Uprave javnih radova kazali su da je izmjena projektne dokumentacije dovela do dodatnih radova, što je povećalo ugovorenu cijenu koštanja izgradnje, a inicirali su oduzimanje licenci projektantima.

Drugi ugovor za dodatne radove, nakon sprovedenog tenderskog postupka, potpisan je 12. oktobra ove godine, a “IGP Fidija” u konzorcijumu sa firmom “Timing” taj posao bi za iznos od 399.515 eura sa uračunatim PDV-om trebalo da završi tri mjeseca od uvođenja izvođača u posao.

Poslije sprovedenog tendera procijenjena vrijednost dodatnih radova u drugoj polovini 2019. iznosila je 330.000 eura, a vrijednost tog prvog dodatnog ugovora sa “Fidijom” je iznosila 329.308 eura.

Propusti

“Zbog propusta u projektnoj dokumentaciji, Uprava javnih radova je Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje uputila zahtjev da se razmotri mogućnost ukidanja licenci privrednim društvima i ovlašćenim inženjerima, koja su učestvovala u izradi i reviziji projektne dokumentacije”, odgovoreno je “Vijestima” iz UJR kojom rukovodi Rešad Nuhodžić.

Na osnovu prethodnog postupka javnih nabavki, glavni projekat za izgradnju Doma starih u Podgorici izradio je konzorcijum firmi: „Ing Invest“ Danilovgrad, „Geoprojekt“ Podgorica, „Studio O2“ Podgorica i „Lars fire“ Podgorica, sa kojim je ugovor zaključen 28. decembra 2015. godine.

Ugovor sa revidentom “Urbi pro“ Podgorica potpisan je 15. avgusta 2016. godine, a revizija je završena 23. decembra 2016. godine.

Ugovor sa izvođačem - „IGP Fidija” zaključen je 11. oktobra 2017, a radovi su počeli krajem te godine.

Vlasnik i direktor danilovgradske firme “Ing Invest”, koja je bila nosilac u konzorcijumu koji je radio glavni projekat je Ilija Radulović, a osnivač i vlasnik firme “Urbi Pro”, revidenta projekta, Dušan Džudović. Izvršni direktor i ovlašćeno lice “IGP Fidije” je Ivan Blagojević, sin Joka Blagojevića.

Izvođač prijavio nedostatke

“Tokom izvođenja radova, izvođač je ukazao stručnom nadzoru na nedostatke i neusaglašenosti u revidovanom glavnom projektu, što je stručni nadzor potvrdio i o tome obavijestio UJR, u skladu sa svojim zakonskim obavezama. To je bio razlog zbog čega su, kako nalaže zakonska regulativa, urađene i revidovane izmjene projektne dokumentacije koje se odnose na faze termotehničkih instalacija, elektromotorni pogon sa automatikom i vodovod i kanalizaciju. Izmjene projektne dokumentacije imale su za posljedicu pojavu dodatnih radova, čije je izvođenje bilo neophodno kako bi se objekat stavio u funkciju. Sama pojava dodatnih radova povećala je i ugovorenu cijenu koštanja izgradnje”, kazali su iz UJR.

Da izvođač nije bio u mogućnosti da nastavi radove u skladu sa projektnom dokumentacijom prilikom inspekcijskog pregleda utvrdio je i Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Ugovori za ugradnju liftova i dodatne radove sa istim izvođačem potpisani su 27. decembra 2019. i 12. oktobra 2020. godine. Napominjemo da su javna nadmetanja za izbor izvođača radova sprovedena u otvorenom postupku javne nabavke, tako da su u njima mogli učestvovati svi zainteresovani privredni subjekti, koji su ispunjavali uslove tenderske dokumentacije”, dodali su iz UJR.

Kako je počelo

Regularnost i transparentnost ove javne nabavke dovođena je u pitanje krajem avgusta 2017. godine, prilikom izbora izvođača, o čemu su “Vijesti” pisale. Dio zainteresovanih ponuđača je očekivao da je postupak za izbor izvođača radova prekinut 11. avgusta 2017. godine, nakon uložene žalbe, a naknadno se saznalo da su dvije pristigle ponude otvorene 16. avgusta.

Postupak nabavke odlagan je prethodno mjesecima te godine zbog žalbi, a obrazlagano je da se prekid očekivao, imajući u vidu praksu da žalba prekida tenderski postupak do odluke nadležne državne komisije te da je potrebno određeno vrijeme za sazivanje sjednice, pogotovo tokom avgusta kada je u toj instituciji odmor.

Predsjednik Državne komisije Zoran Živković tvrdio je, međutim, tada da su podnijete žalbe beogradske” Global Trade Solutions” i podgoričke firme “Tudors Montenegro” “uložene isključivo radi opstrukcije postupka javne nabavke”, a da državna komisija “zasjeda uvijek kada se radi o prioritetnim predmetima, bez obzira što je u toku (bio) godišnji odmor”.

Bonus video: