Poništen tender od 170 hiljada eura

Ne ulazeći u žalbene navode preduzeća “Electro Team”, Komisija je po službenoj dužnosti poništila tender jer je utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije sa Zakonom o javnim nabavkama, koja je mogla dovesti do ograničavanja konkurencije i diskriminacije ponuđača tokom postupka nadmetanja

2694 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državna Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, tender Uprave javnih radova (UJR), procijenjene vrijednosti 170.000 eura.

Radi se o tenderu za izvođenje radova i postavljanje javne rasvjete duž dijela lokalnog puta, Gubavač - Bistrica, potezi Gubavač - Lozna Luka i Mirojevići - Bistrica u Bijelom Polju.

Uprava, odnosno naručilac sporne nabavke, za najpovoljniju izabrao je ponudu nikšićke firme “Ramel”, dok su ponude budvanskog “Electro Teama” i “PTT Inženjeringa” iz Podgorice odbijene kao neispravne.

Ne ulazeći u žalbene navode preduzeća “Electro Team”, Komisija je po službenoj dužnosti poništila tender jer je utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije sa Zakonom o javnim nabavkama, koja je mogla dovesti do ograničavanja konkurencije i diskriminacije ponuđača tokom postupka nadmetanja.

Utvrđeno je da Uprave javnih radova nije jasno i razumljivo opisala predmet ove javne nabavke jer je, između ostalog, jednom tačkom poziva za nadmetanje isključila mogućnost podnošenja alternativnih ponuda.

Državna komisija je, razmatrajući odredbe tenderske komisije UJR, utvrdila i da je naručilac „dao kontradiktorne zahtjeve od značaja za sačinjavanje ponude u pogledu sastavljanja alternativnih ponuda, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama“.

Sredstva uplaćena u iznosu od 1.700 eura za vođenje žalbenog postupka Komisija za zaštitu prava učesnika u postupcima nabavki vratiće firmi “Electro Team” u roku od 15 dana po pravosnažnosti rješenja.

Bonus video: