EPCG: Miličković priznao da je obmanuo javnost

U svakom slučaju EPCG i nadležni u kompaniji uvijek su na raspolaganju svim svojim akcionarima , navode iz kompanije
1 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.01.2018. 09:57h

Povodom teksta “Nemojte prebacivati odgovornost na Skupštinu” juče je reagovala Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) čije reagovanje prenosimo u cjelosti.

“Elektroprivreda Crne Gore zahvalna je svom malom akcionaru gospodinu Vasiliju Miličkoviću što je priznao da je obmanuo javnost podnošenjem krivične prijave, znajući da nije izvršena bilo koja protivpravna ili sumnjiva radnja, jer je, kako i sam priznaje, na prethodnoj Skupštini akcionara zvanično obaviješten da će Nacrt ugovora o dugogodišnjoj kupovini uglja od Rudnika uglja (RUP), biti predmet naredne sjednice Skupštine akcionara krajem januara.

Još jednom podsjećamo javnost, a to dobro zna i gospodin Miličković, da razmatranje ugovora na Skupštini akcionara ne predstavlja, kako kaže, bježanje od odgovornosti, već upravo primjenu zakona i garantuje zaštitu interesa svih akcionara. Shodno interesima, ali i procjeni uticaja bilo koje odluke na poslovanje EPCG, akcionari mogu glasati za ili protiv ili čak ukoliko su nezadovoljni donijetom odlukom zahtijevati otkup svojih akcija po tržišnoj vrijednosti i uložiti svoj kapital u neko drugo privredno društvo.

No i pored našeg pojašnjenja da se ne radi o bilo kakvom krivičnom djelu, Miličković i danas iznosi netačne informacije koje govore o suštinskom nepoznavanju ili krajnje zlonamjerno netačnom tumačenju Zakona o privrednim društvima, Zakona o javnim nabavkama i Statuta EPCG, ali i elementarno nepoznavanje funcionisanja elektroenergetskog sektora. Naime, Miličković navodi da Rudniku uglja treba omogućiti samostalno poslovanje na slobodnom tržištu, te da ugalj prodaje od 50 do 100 eura po toni. Gdje je onda 'zamišljena pljačka', kako navodi, da EPCG kupuje ugalj po cijeni od 24 eura po toni od Rudnika uglja i ako godišnje sa ovom predloženom cijenom štedi između 1,6 miliona i 2,8 miliona € u odnosu na cijene koje su ranije važile do 2017. godine?!

Takođe, povezujući cijenu uglja sa cijenom električne energije za domaćinstva, Miličković još jednom pokazuje elementarno nepoznavanje regulative, zakona i tržišta električne energije, s obzirom na to da cijena uglja ni na koji način nema uticaja na cijenu električne energije koju plaćaju građani, na koji način Miličković samo zbunjuje cjelokupnu crnogorsku javnost zarad propalog pokušaja ubiranja sopstvenih političkih poena.

U svakom slučaju EPCG i nadležni u kompaniji uvijek su na raspolaganju svim svojim akcionarima za sva pojašnjenja i informacije o poslovanju imali oni jednu, 50 ili više akcija u okruženju kompanijskih odnosa, ali cijeneći političke ambicije nekih od akcionara, zadržavamo pravo reagovanja na širem medijskom prostoru. Tako i Miličkoviću, cijeneći njegove političke ambicije očigledne u njegovom reagovanju, želimo da saopštimo da preduzimamo sve zakonske aktivnosti u interesu kompanije i akcionara sve u cilju stabilnog elektroenergetskog sistema, što boljih poslovnih rezultata i odbrane imidža naše kompanije”.

“Vijesti” ovim završavaju polemiku između EPCG i Vasilija Miličkovića

Bonus video: