U blokadi Uniprom-KAP, Toškovići...

Blokirani računi 18.746 kompanija i preduzetnika ili 131 više nego prije mjesec

10073 pregleda 5 komentar(a)
Uniprom-KAP u blokadi od 18. oktobra (arhiva), Foto: Savo Prelević
Uniprom-KAP u blokadi od 18. oktobra (arhiva), Foto: Savo Prelević

Kompanija Uniprom-KAP u vlasništvu Veselina Pejovića od 18. oktobra ima blokiran račun zbog duga od 50,2 hiljade eura i našla se na novom spisku Centralne banke (CBCG) sa blokiranim računima. Lista sa presjekom na 31. oktobar, juče je objavljena.

Na novom spisku CBCG našlo se ukupno 18.746 kompanija i preduzetnika, što je uvećanje za 131 novoblokiranih u odnosu na kraj septembra.

Statistika pokazuje da je u odnosu na kraj septembra 613 firmi i preduzetnika izašlo iz blokade, dok je 305 novih imena na listi.

Podaci pokazuju da su među novim imenima na listi našla građevinska kompanija “Toškovići”, čiji je račun blokiran 29. oktobra zbog duga od 14.152 eura. Ova firma je nedavno bila u žiži javnosti jer je od Glavnog grada dobila posao od 1,83 miliona eura u trenutku kada je njen vlasnik Ivica Tošković već tri mjeseca bio pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza. Podatke je objavio MANS, navodeći da je ovo urađeno suprotno pravilima KfW banke iz čijeg kredita se finansira projekat Glavnog grada.

U blokadi je, između ostalog, i račun vaterpolo kluba “Budvanska rivijera” od 11. oktobra zbog duga od 12.350 eura, državne firme Montenpranzo od kraja septembra zbog duga od 351,73 hiljada, bjelopoljskog Centra za kluturu koji je 1. oktobra blokiran jer duguje 5,17 hiljada.

Iz blokade su izašla opštinska preduzeća Komunalne djelatnosti iz Šavnika i Komunalne usluge iz Pljevalja, kao i fudbalski klub “Sutjeska”.

Podatke CBCG objavljuje jednom mjesečno na svojoj stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca sa njegovim presjekom na posljednji dan.

Bonus video: