Benzin jeftiniji oko dva i četiri centa, cijena dizela po starom?

Cijena lož ulja, koja sada iznosi 95 centi po litru, trebalo bi da padne najverovatnije za cent, mada postoji mogućnost da ostane na sadašnjem nivou

21725 pregleda 48 reakcija 4 komentar(a)
Cijene goriva će zvanično biti objavljene u ponedjeljak, Foto: Luka Zeković
Cijene goriva će zvanično biti objavljene u ponedjeljak, Foto: Luka Zeković

Cijena eurosupera 98 od utorka će najvjerovatnije pojeftiniti oko četiri centa po litru, a benzina 95 oko dva centa po litru, dok će cijena dizel goriva ostati nepromijenjena, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

To bi značilo da će cijena eurosuper benzina 98 pasti sa 1,17 eura na oko 1,13 eura po litru, a eurosupera 95 sa 1,11 na oko 1,09 eura po litru. Cijena dizela bi trebalo da ostane na 97 centi po litru.

Cijena lož ulja, koja sada iznosi 95 centi po litru, trebalo bi da padne najverovatnije za cent, mada postoji mogućnost da ostane na sadašnjem nivou.

U sve ove kalkulacije i očekivanja nije uračunat petak, posljednji dan trgovine na međunarodnom tržištu, što u konačnom može uticati najviše na projekciju za lož ulje.

Ministarstvo ekonomije će u ponedjeljak zvanično saopštiti cijene goriva za naredne dvije sedmice.

Prilikom usklađivanja 26. oktobra, cijena benzina 98, eurodizela i lož ulja nije se mijenjala, dok je eurosuper 95 pojeftinio za tri centa, sa 1,14 na 1,11 eura po litru.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Kalkulacije dvosedmičnog usklađivanja državi dostavljaju domaće naftne kompanije, a provjerava ih i potvrđuje Ministarstvo ekonomije.

Sve i da uvoznici kupuju tonu svakog naftnog derivata po cijeni od samo jednog dolara, ili 0,001 dolar po litru, imajući u vidu visinu dažbina i propisanu formulu obračuna, maloprodajna cijena po litru dizel goriva ne bi mogla biti jeftinija od 68 centi, eurobenzina 95 od 80 centi, eurobenzina 98 od 84 centa, a lož ulja od 66 centi.

Bonus video: