Epidemiološka situacija značajno uticala na finansije u Opštini Mojkovac: Smanjuju i prihode i rashode

U obrazloženju za rebalans iz lokalne uprave podsjećaju da se epidemiloška situacija značajno odrazila na ekonomske aktivnosti, a samim tim i na javne finansije

2948 pregleda 0 komentar(a)
Smanjuju budžet: Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Smanjuju budžet: Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

Nacrtom rebalansa budžeta Opštine Mojkovac predviđeno je smanjenje prihoda i rashoda za skoro 15 odsto u odnosu na planirane.

Tako će budžet za ovu godinu iznositi oko 3,5, umjesto projektovanih 4,1 milion eura.

U obrazloženju za rebalans iz lokalne uprave podsjećaju da se epidemiloška situacija značajno odrazila na ekonomske aktivnosti, a samim tim i na javne finansije.

Umanjenje prihoda, kako su objasnili, uzrokovano je i nizom odluka kojim su privredna društva i preduzetnici oslobođeni plaćanja lokalnih komunalnih taksi, a i odloženo im je izmirenje određenih obaveza.

Do septembra je, piše u obrazloženju rebalansa, budžet ostvaren u isnosu od 2,6 milona eura. To je za oko 14 odsto manje od planiranog ostavarenja za taj period.

“Rebalansom budžeta lokalni prihodi predviđeni su u iznosu 777.000, ustupljeni 963.000, prenesena sredstva iz prethodne godine 229.426, a donacije i trasferi 1,5 miliona eura. Izmjenama i dopunama nijesu predviđena sredstva od prodaje nepokretnosti, iz razloga što se nijesu steklu uslovi i pravne pretpostavke za njihovu realizaciju...“, piše u obrazloženju rebalansa. Iz mojkovačke lokalne uprave podsjećaju da je smanjeno interesovanje za kupovinu nepokretnosti. Po tom osnovu Opština je prvobitno planirala da prihoduje 170.000 eura.

Mojkovačka izvršna vlast tvrdi da je javna potrošnja u minulom periodu bila racionalizovana na skoro svim nivoima.

“Najveće izmjene su izvršene u kapitalnim izdacima i neće se realizovati oni projekti čije je finansiranje bilo predviđeno iz kapitalnih donacija ili donacija sa viših nivoa vlasti. Kada je riječ o projektima finansiranim od EU i drugih donatora, situacija se dosta iskomplikovala zbog pandemije. Zbog toga je finansiranje kroz javne pozive za te fondove stopirano“, objašnjavaju iz mojkovačke Opštine.

Bonus video: