Bježanija iz Vlade u profitabilna preduzeća

Bivši pomoćnici ministarke ekonomije i državni sekretari iz tog i resora poljoprivrede uhljebljenje našli u CGES-u i CEDIS-u

74308 pregleda 171 reakcija 67 komentar(a)
Anđelić i Nikolić, Foto: Arhiva, Vlada Crne Gore
Anđelić i Nikolić, Foto: Arhiva, Vlada Crne Gore

Visokoprofitabilna preduzeća iz enegetskog sektora, kao što su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), najinteresantnija su za uhljebljenje bivših pomoćnika ministara i državnih sekretara, pogotovo iz Ministarstva ekonomije.

“Bježanija” i (samo)zapošljavanje visokih činovnika tog resora iz državne službe počela je neposredno nakon parlamentarnih izbora, na kojima je DPS izgubio vlast.

Iz kabineta ministarke ekonomije Dragice Sekulić od 8. oktobra nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” - koji su sve njeni najbliži saradnici našli uhljebljenje i (samo)zaposlili se u energetskim kompanijama.

Nezvanični izvori “Vijesti” iz CGES-a potvrdili su da se u tu visokoprofitabilnu kompaniju najprije zaposlio Goran Nikolić, donedavno generalni direktor Direktorata za industrijalizaciju i transformaciju.

Nikolić nije odgovarao na telefonski poziv novinara “Vijesti”, iako je porukom tražio da ga naknadno pozove.

Poslije Nikolića, radni angažman u CGES-u je, prema nezvaničnim informacijama, obezbijedio jedan od dva državna sekretara u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić.

Iz većinski državnog CGES-a, kojim rukovodi izvršni direktor Dragan Kujović, od 8. oktobra nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” koji su to sve visoki činovnici Ministarstva ekonomije našli uhljebljenje u toj kompaniji, niti koliko je ljudi u tom preduzeću bilo zaposleno prije izbora, a koliko sada.

Od predstavnika Ministarstva ekonomije, koji su u međuvremenu podnijeli ostavku, novi radni angažman u CEDIS-u ima i Marko Radulović, donedavno generalni direktor Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije.

Radulović je i prije izbora 30. avgusta bio angažovan kao član Odbora direktora tog preduzeća, a imenovan je 8. maja ove godine.

Iz CEDIS-a su kazali da su 30. avgusta ove godine imali 1.352 zaposlena, od čega 117 na određeno vrijeme. Osim toga, preko agencije za ustupanje zaposelnih radno je angažovano na određeno vrijeme još 19 osoba.

“U CEDIS-u je nakon parlamentarnih izbora do danas zaposlena jedna osoba, dok je preko agencije za ustupanje zaposlenih radno angažovano na određeno vrijeme četiri lica”, saopštili su iz ove kompanije.

Iz CEDIS-a su napomenuli da je broj radno angažovanih isti kao i 8. oktobra - 1.376.

U kompaniji je, prema potvrđenim informacijama “Vijesti” iz nekoliko izvora, nakon ostavke na funkciji državnog sekretara za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, radno angažovan Milosav Anđelić.

U Ministarstva poljoprivrede nijesu željeli da odgovore na pitanja “Vijesti”, a ni Anđelić u telefonskom razgovoru nije želio da odgovori kako je došao do novog posla u CEDIS-u.

“Dok sam bio javni funkcioner, mogli ste da me pitate šta god hoćete. Više nisam javni funkcioner”, kazao je, između ostalog, Anđelić.

CEDIS-om stoodstotno gazduje Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), u kojoj država ima 98 odsto vlasništva.

U EPCG “Vijestima” je rečeno da nakon parlamentarnih izbora u toj kompaniji nije bilo novih zapošljavanja.

“Na 30.8.2020. ukupan broj zaposlenih u EPCG, bio je 969. Napominjemo da je na navedeni datum EPCG imala 55 zaposlenih na određeno vrijeme. Ukupan broj zaposlenih u EPCG je 957, od čega 45 zaposlenih na određeno vrijeme”, saopštili su iz EPCG.

Ljiljana Simović savjetuje predsjednika Privredne komore

Supruga ministra poljoprivrede i šefa NKT-a Ljiljana Simović, donedavno direktorka Direktorata za evropske integracije u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, od 2. oktobra radi “kao savjetnica predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića”. To je “Vijestima” potvrđeno u Privrednoj komori.

Ljiljana Simović
Ljiljana Simovićfoto: Facebook

Supruga Milutina Simovića navodno je jedina dosad zaposlena u Privrednoj komori nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta.

U Privrednoj komori je do parlamentarnih izbora radilo 73 ljudi, a danas 74. Predsjednik PKCG je bio na listi DPS-a za parlamentarne izbore.

Bonus video: